У Facebook перед стартом виборчої кампанії зросла кількість оплачених дописів – «Опора»

Громадянська мережа «Опора» зафіксувала зростання кількості оплачених дописів у Facebook на Волині й Миколаївщині.

Протягом останнього тижня перед стартом виборчої кампанії потенційні учасники виборів з Волині активізували такий інструмент, як платна реклама у соціальній мережі Facebook, витративши на неї понад 16 тисяч доларів.

Лідером за кількістю дописів та сумою витрачених коштів став народний депутат від Луцька, очільник партії «За майбутнє» Ігор Палиця. Абсолютним рекордсменом і за кількістю постів, і за обсягом витрачених коштів стала сторінка «Ігор Палиця», котра присвячена діяльності народного депутата від Луцька та лідера партії «За майбутнє». Йдеться про 27 постів, ввімкнених на рекламу після 27 серпня, та 50 – у вересні. Публікації висвітлювали результати з’їзду партії, містили відеофрагменти виступу лідера у політичних ток-шоу, рекламували та запрошували вподобати власне сторінку, повідомляли про візити на підприємства, містили вітальні тексти тощо.

Щодо сторінок обласних осередків партій, то найактивніше розміщувала рекламу сторінка «Слуга Народу – Волинь». У моніторинговий період тут вмикали на рекламу 16 повідомлень. Загальні витрати на рекламу у період з 29 серпня до 3 вересня становили 198 доларів. Публікація рекламувала інтерв’ю потенційного кандидата у мери Луцька Романа Бондарука, його роздуми про переваги децентралізації, деталі реалізації програми «Велике будівництво» на Волині, інформацію про місцезнаходження партійного офісу тощо.

На сторінці «Волинь ЗА майбутнє» у вказаний період виявлено 7 рекламних дописів. Сторінки «Європейська Солідарність Волинь» та «Народний Рух України Волинь» протягом тижня до старту виборчої кампанії рекламували два дописи, таргетовані на Волинську область; а «ВО «Батьківщина» Волинь» мала лише один допис.

На Миколаївщині кількість політичної реклами в Facebook у серпні зросла більш ніж в 3 рази. Політичні партії та політики 312 разів рекламували дописи в Facebook, таргетовані на аудиторію Миколаївської області, в той час як у липні були розміщені лише 93 рекламних оголошення.

За даними сервісу  Fb Analyzer найбільше коштів на політичну рекламу в Facebook вклав нардеп від «Опозиційної платформи – За життя» Юрій Бойко. Максимальні витрати за 73 рекламних оголошення становили 7 227 доларів. Більшість із них були однотипними, мали лише дві назви «Стране нужен мир, а людям — достойная жизнь. Присоединяйтесь! Вместе победим!» та «Возродим экономику и обеспечим людям достойную жизнь. Присоединяйтесь – вместе победим!».

Серед місцевих політиків найбільш активно рекламувались дописи сторінки «Прайм-тайм з Олександром Сєнкевичем». На 42 рекламні оголошення, за інформацією з сервісу Fb Analyzer, було витрачено до 4 158 доларів. У них містились відео, на яких потенційний кандидат на посаду Миколаївського міського голови Олександр Сєнкевич відповідає на запитання містян, пов’язані з благоустроєм міста та коронавірусною інфекцією. Ще сім політичних оголошень були розміщені на сторінці «Олександр Сєнкевич – мер Миколаєва». Максимальні витрати на них становили 693 долари.

Також рекламний кабінет Facebook використовував потенційний кандидат Юрій Гранатуров. Він витратив на політичну рекламу до 2 675 доларів, розмістивши 25 рекламних оголошень.  Більшість із них стосувались партії «За майбутнє», яка «йде» на місцеві вибори.

Потенційна кандидатка на посаду міського голови від «Слуги народу» Тетяна Домбровська розмістила в серпні 12 рекламних оголошень, максимальні витрати становили 1 388 доларів. Зокрема в них йшлося про з’їзд партії «Слуга народу» та висування кандидатів.

Найбільше політичної реклами на Facebook на Миколаївщині розмістили шість партій: «Слуга народу», «Опозиційна платформа-За життя», «Батьківщина», «За майбутнє», «Пропозиція», «Наш край». Більшість із них використовували для розповсюдження рекламних оголошень одразу кілька сторінок. Найбільше коштів на рекламу було витрачено зі сторінки «Слуга народу»  до − 2 080 доларів. Окрім того, у серпні політична реклама запускалась зі сторінок «Миколаївці з Гройсманом» та «Українська стратегія», на цю політичну рекламу було витрачено до 397 доларів.

Нагадаємо, відповідно до ст. 1 Закону України «Про рекламу», політична реклама – інформація у будь-якому вигляді, поширена в будь-якій формі, яка має на меті популяризацію діяльності політичної партії (організації партії), привернення уваги до діяльності політичної партії (організації партії) та її позиції щодо питань загальнодержавного (місцевого) значення. До політичної реклами належать також використання символіки або логотипів політичних партій (організацій партій), повідомлення про підтримку політичною партією (організацією партії) видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах політичної партії (організації партії).

Згідно з ч. 1 ст. 52 Виборчого кодексу Українипередвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

Нагадаємо, 5 вересня в Україні офіційно стартувала виборча кампанія.

Нагадаємо, Верховна Рада 15 липня ухвалила постанову № 3809 про призначення місцевих виборів в Україні на 25 жовтня 2020 року.

 

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *