Українська Галицька партія, «За майбутнє» та «ЄС» найбільше інвестували в політичну рекламу в соцмережах

Такі дані оприлюднили представники Громадянської мережі «Опора» на прес-конференції 4 вересня 2020 року. Про це йдеться на сайті «Опори».

Серед політичних партій найбільшу кількість коштів у довиборний період інвестувала Українська Галицька партія, витративши на політичну рекламу 28 887 доларів США. Вся реклама партії таргетувалась виключно на користувачів з 3 регіонів України: Львівської, Івано-Франківської та Тернопільської областей. Політична партія «За майбутнє» витратила на політичну рекламу 28 777 доларів США, а близько 80% витрат партії припали на серпень.

До трійки лідерів за витратами на рекламу в соціальних мережах увійшла також «Європейська солідарність», інвестувавши у політичну рекламу 23 916 доларів США. Також до десятки лідерів за витратами на рекламу в соціальних мережах увійшли такі партії: «Партія Шарія», «Слуга народу», «Пропозиція», «Перемога Пальчевського», «Наш край» та «Голос».

Відповідно до аналізу «Опори» у серпні 2020 року публічної активності партій і потенційних кандидатів виявилося, що ще до початку виборчої кампанії було розгорнута повноцінна передвиборна агітаційна кампанія, яка на цьому етапі не регулюється вимогами виборчого законодавства.

Експерти «Опори» зазначають, що починаючи з лютого 2020 року, у соціальній мережі Facebook спостерігалося постійне збільшення активності щодо використання політичної реклами. Якщо у лютому було опубліковано лише 6 417 оголошень, то у серпні цей показник перевищив 20 тисяч рекламних записів. Разом з кількістю оголошень, у 4 рази збільшились витрати політичних сил на рекламу в соціальних мережах, та у серпні перевищили 400 тисяч доларів США.

Відповідно до найкращих міжнародних практик запобігання зловживанню адміністративними ресурсами публічна промоція державних проєктів політичними партіями може трактуватися як зловживання фінансовими (бюджетними) ресурсами у виборчих цілях. Публічну активність, яка мала ознаки агітаційної кампанії, проявляли близько 70 політичних партій. При цьому 41 політична сила з цього переліку була активною лише в межах однієї області, а 6 – в двох областях. Основною формою дочасної агітації в цей період стала політична  реклама на зовнішніх носіях. Її масове розміщення спостерігачі фіксували в обласних центрах і великих містах, починаючи з травня 2020 року.

«Однією з ключових подій неофіційного виборчого процесу стала активність Президента Володимира Зеленського, який під час регіональних поїздок відвідує заходи з представлення майбутніх кандидатів від партії “Слуга народу” та презентацій Стратегій розвитку регіонів. В умовах відсутності законодавчих вимог щодо політичної нейтральності Президента України, важливою проблемою є ефективне розмежування державних ресурсів та партійних інтересів під час організації таких заходів», – йдеться на сайті «Опори».

Також «Опора» звернулася до Офісу Президента України, партії «Слуга народу», місцевих державних адміністрацій із закликом надати повну інформацію про організаторів і джерела фінансування заходів партійного характеру за участі Володимира Зеленського.

Голова правління Громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська зазначила: «Вже розпочалася агітаційна кампанія, яка зараз, згідно з буквою законодавства може бути розцінена виключно як політична реклама. Завтра розпочинається офіційний етап виборчого процесу, тож всі обмеження й вимоги законодавства про вибори, зміни й новації Кримінального Кодексу України та Кодексу України про адміністративні порушення будуть вже поширюватись на всіх організаторів та потенційних учасників виборчого процесу і безпосередньо виборців. Тому ми закликаємо всіх учасників бути максимально уважними, адже новацій багато».

Нагадаємо, що 5 вересня починається виборчий процес місцевих виборів, призначених на 25 жовтня 2020 року.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *