«Опора» порахувала, скільки витрачають на рекламу у Facebook осередки парламентських партій на Закарпатті

Громадянська мережа «Опора» проаналізувала, скільки на рекламу у Facebook витрачають місцеві осередки парламентських партій на Закарпатті. Дані зібрані станом на 24 серпня 2020 року. Про це йдеться на сайті «Опори».

Зокрема, із місцевої сторінки партії «Голос» ніколи не просували рекламні пости. Із місцевої сторінки партії «Слуга народу» на рекламу із червня 2019 по серпень 2020 витратили 590 доларів, однак за останній тиждень рекламу зі сторінки не проплачували.

Схожа ситуація і на місцевій сторінці ВО «Батьківщина». За весь період зі сторінки за рекламу заплатили 246 доларів, однак за останній тиждень – 0 доларів.

Натомість із місцевої сторінки політичної партії «Європейська Солідарність» за весь період – із червня 2019 по серпень 2020 сплатили менше 100 доларів, за останній тиждень – також менше 100 доларів.

Місцеві сторінки у ФБ партій «Опозиційна платформа – За життя» та «За майбутнє» з якихось причин у «Бібліотеці реклами» у Facebook  не відображаються.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі «Опора» Тетяни Юзвяк, до початку виборчого процесу та набуття організаціями партій і кандидатами статусу суб’єкта виборчого процесу вказана реклама не може вважатися передвиборною агітацією. Однак, на сьогодні рекламу партій, що розміщується в інтернеті, зокрема, у соціальній мережі Facebook, ми можемо називати політичною рекламою відповідно до вимог статті 1 Закону України «Про рекламу». Витрати на таку рекламу повинні відображатися у фінансовій звітності політичних партій, адже згідно зі статтею 17 Закону України «Про політичні партії в Україні» політична партія щоквартально, не пізніше ніж на сороковий день після закінчення звітного кварталу, зобов’язана подати до Національного агентства з питань запобігання корупції звіт про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру (у тому числі її місцевих організацій, які у встановленому порядку набули статусу юридичної особи) шляхом його заповнення на офіційному вебсайті НАЗК.

«Опора» також проаналізувала сторінки регіональних партій та місцевих партійних осередків. Лідером по кількості реклами у Facebook  за останній місяць стала партія «Рідне Закарпаття». За даними «Бібліотеки реклами», всього від червня 2019 по серпень 2020 року сторінка витратила на рекламу 709 доларів, із них 463 долари за тиждень – із 16 по 22 серпня. Більшість постів на сторінці стосується проблем, на які, на думку представників партії, варто звернути увагу в майбутньому.

Зі сторінки політичної сили «Команда Андрія Балоги» за понад рік із червня 2019 по серпень 2020 витрачено на рекламу 1110 доларів, із них за останній тиждень – 310 доларів.

Крім того ГМ «Опора» провела аналіз що рекламують у Facebook потенційні учасники місцевих виборів на Закарпатті.

Фото: m-studio.net.ua

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *