Відкритий університет Майдану навчить проводити розслідування порушень виборчого законодавства

Відкритий університет Майдану (ВУМ) запрошує журналістів, блогерів, громадських активістів пройти курс «Як розслідувати порушення на виборах?»

Про це йдеться на сайті ВУМу.

Мета курсу ­– навчити проводити якісні розслідування порушень виборчого законодавства. Використання отриманих знань і навичок допоможе зробити вибори в Україні прозорішими й чеснішими, а вибір громадян – усвідомленим і відповідальним.

Під час навчального курсу учасників навчать знаходити відповіді на запитання:

  • Чи чесно та справедливо відбуваються змагання кандидатів під час виборів?
  • Чи легальні кошти використовують кандидати й партії для агітації?
  • Як застосовують адміністративний ресурс на виборах?
  • Як знайти порушення під час виборів?
  • Як їх зафіксувати та розповісти про них громадськості?

«…заради обрання кандидати й політичні партії можуть вдаватися до порушень і маніпуляцій: підкупати виборців, фінансувати свою кампанію «тіньовими» коштами, використовувати адміністративний ресурс, розповсюджувати фейки тощо. Усі ці дії впливають на рішення виборців і результат виборів. Тож аби вибори відбувалися прозоро, а їхній результат відображав усвідомлений вибір, громадяни мають володіти певною інформацією про кандидатів і партії упродовж усього виборчого процесу. Саме тому важливо, щоби журналісти, блогери, громадські активісти  та інші зацікавлені сторони вміли помічати і розслідувати порушення на виборах і доносити результати розслідувань до аудиторії», – зазначають організатори курсу.

Цей курс розроблено Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) в Україні за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерства міжнародних справ Канади та британської допомоги (UK aid) від уряду Великої Британії. Будь-які думки, висловлені в цьому курсі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди USAID, урядів США, Канади або Великої Британії.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *