«Опора» заявила про недотримання вимог щодо публічності роботи парламентського комітету

Громадянська мережа «Опора» звернула увагу народних депутатів на необхідність неухильного дотримання вимог законодавства щодо публічності  роботи парламенту  та його комітетів.

Про це йдеться в заяві «Опори» щодо ухваленої 15 липня парламентом постанови про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році.

«Неналежне інформування про засідання Комітету з питань організації державної влади, регіонального розвитку, місцевого самоврядування та містобудування 14 липня 2020 р. та відсутність трансляції його засідання, на думку організації, не сприяло підвищенню довіри громадян до діяльність парламенту».

У заяві зокрема йдеться про те, що постанова Верховної Ради передбачає: призначення чергових виборів депутатів місцевих ради, міських сільських, селищних голів на 25 жовтня 2020 року.  Депутати створили умови для непроведення чергових виборів у громадах, у яких будуть призначені ЦВК перші місцеві вибори не пізніше ніж за 70 днів до дня голосування.

Остаточне рішення Верховної Ради щодо призначення виборів стосується усіх місцевих рад без виключення, в тому числі, районних рад.

Після широких політичних та суспільних дискусій парламент вирішив призначити чергові місцеві вибори до усіх місцевих рад, чітко виконавши вимоги Конституції України.  При цьому Верховна Рада України передбачила можливість непроведення чергових місцевих виборів у разі призначення у відповідних громадах чи на рівні районних рад перших місцевих виборів (зокрема, у разі ліквідації старих і утворення нових районів).

«Опора» підтримує рішення про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році, яке не має ознак порушення вимог Конституції.  Вчасне призначення чергових місцевих виборів і правова визначеність дати їхнього проведення є важливим підготовчим етапом локальної кампанії в Україні. Втім, на нашу думку,  процес призначення чергових місцевих виборів без остаточного вирішення питання про утворення нових районів не сприяє стабільності процесу підготовки до локальної кампанії та супроводжувалось значною суспільно-політичною напругою.

«Опора» закликала Верховну Раду невідкладно визначитися з питання  ліквідації та утворення районів, що забезпечить стабільність та прогнозованість підготовки держави та суб’єктів виборчого процесу до передвиборчої кампанії.

Нагадаємо, Верховна Рада 15 липня 2020 року призначила дату проведення чергових місцевих виборів.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *