Пілотне інтернет-голосування під час місцевих виборів в Україні є передчасним – заява міжнародної організації

Громадська організація Міжнародна фундація виборчих систем (IFES) в Україні занепокоєна можливим пілотним проектом інтернет-голосування під час місцевих виборів в Україні у жовтні 2020 року.

Організація вважає передчасним подібне тестування, оскільки пілотування цієї технології без достатньої підготовки може завдати шкоди цілісності та успішності виборчого процесу.

IFES закликала Міністерство цифрової трансформації України відкласти оголошене пілотування та провести додаткові публічні, прозорі та всеохоплюючі консультації між усіма зацікавленими сторонами виборчого процесу, перш ніж продовжувати працювати над впровадженням інтернет-голосування в Україні.

«Ми вважаємо, що наразі ризики впровадження таких технологій є значно більшими за можливі переваги. Довіра громадськості до законності та прозорості виборчого процесу є пріоритетом», – ідеться в заяві.

У своїй заяві IFES наводить кілька причин, чому інтернет-голосування в Україні є передчасним:

  1. Україна не має необхідної технологічної інфраструктури для проведення ефективного пілотного інтернет-голосування.
  2. Існує високий ризик технічних збоїв та кібератак, особливо в контексті триваючого військового конфлікту, недавніх витоків особистої інформації громадян з державних реєстрів та досвіду складних кібератак в Україні.
  3. Для успішного впровадження інтернет-голосування потрібна система електронного уряду, яка вже завоювала довіру громадськості, а також повне технологічне покриття та відповідна інфраструктура по всій країні. Україна ще не має цієї довіри, а також не має достатньо оцифрованої системи ідентифікації.
  4. Існує значна недовіра до інтернет-голосування з боку виборців та політиків. Ця недовіра може завадити громадянам визнати результати інтернет голосування, особливо якщо ті, хто програв вибори, звинувачуватимуть систему у фальсифікації чи маніпуляціях.
  5. Якщо існують відмінності у результатах виборів для тих, хто користується онлайн-системою, порівняно з тими, хто голосує на виборчих дільницях, проведення цього пілоту паралельно з голосуванням на місцевих виборах може спричинити суперечки щодо результатів виборів. Найкраща практика показує, що пілотування проводиться спочатку за межами виборчого періоду, щоб не створювати плутанину. Перше випробування не повинно проводитися під час реальних місцевих виборів.
  6. Якщо пілотування не вдасться, це матиме негативні наслідки для всіх технологічних ініціатив в галузі електронної демократії в Україні, до яких громадяни можуть втратити довіру.

Міжнародна фундація виборчих систем (IFES) – це міжнародна неурядова організація, що підтримує право громадян на вільні та чесні вибори.

Фото: ukr.media

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *