Нацрада зафіксувала значну кількість порушень медіа при оприлюдненні соціологічних досліджень

Робоча група регулятора зафіксувала 94 порушення виборчого законодавства при оприлюдненні результатів соціологічних досліджень із 1 по 21 липня.

1 серпня на останньому засіданні робочої групи з нагляду за дотриманням медіа виборчого законодавства при Нацраді розглянули результати моніторингу засобів масової інформації під час парламентської кампанії. Було зафіксовано порушення при поширенні результатів опитування громадської думки, пов’язаного з виборами. Зокрема, відсутність інформації про замовників опитування, територію охоплення, розмір та спосіб  формування вибірки опитуваних, метод опитування, статистична похибка.

На телеканалі UA:Перший у передачі «Доброго ранку, країно!» – власний продукт «ЕРА-Медіа», з 2-го до 17 липня зафіксовано 12 фактів порушення (без повторів).  На телеканалі «Еспресо» з 8-го до 13 липня експерти зафіксували 8 порушень (без повторів). На Прямому каналі з 8-го до 10 липня – 6 фактів порушень. На 5 каналі з 4-го до 5 липня – 4 порушення. На «1+1» з 5-го до 16 липня – 3 факти порушення, на ICTV з 12-го до 17 липня – 2 порушення.

На радіо медіаексперти також зафіксували низку порушень. На «Радіо НВ» 4 липня – 5 фактів порушення оприлюднення результатів соцопитувань. На «Перець ФМ» 4 липня – 4 порушення. На «Русском радио» 4 липня – 2 факти порушення.

Під час оприлюднення результатів інтерактивного голосування на деяких телеканалах не було відповідної плашки, яка б інформувала глядачів, що опитування не репрезентативне. Такі порушення були зафіксовані на телеканалах «Україна» (12 липня 5 порушень) та ICTV (з 8-го до 16 липня – 4 порушення).

Також телеканали оприлюднювали результати опитувань громадської думки перед днем голосування, що забороняється законом «Про вибори народних депутатів». На телеканалі «Україна» 19 липня зафіксовано 4 порушення. На UA:Перший та «Інтер» по одному порушенню.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *