«Слуга Народу», «Опозиційна платформа – За життя», «Опозиційний блок» незаконно агітували у переддень та в день виборів – КВУ

Матеріали незаконної агітації стали одним з ключових порушень у переддень та день голосування. Про це йдеться у звіті Комітету виборців України «Оцінка КВУ дня голосування».

КВУ відзначає, що найбільше матеріалів незаконної агітації було поширено від імені політичних партій «Слуга Народу», «Опозиційна платформа – За життя», «Опозиційний блок». Також були матеріали ще від 5 політичних сил (Аграрна партія України, ВО «Свобода», «Голос», «ЄС», ВО «Батьківщина»), та низки кандидатів у одномандатних округах.

Матеріали переважно не містили прямих закликів голосувати за чи проти певних політичних партій, однак були виконані у тій же стилістиці, кольоровій гамі, з тими ж шрифтами, що й інші агітаційні матеріали партій.

Окремо КВУ зазначає про поширення реклами кандидатів і політичних партій в інтернеті впродовж 20-21 липня. Так, 20 липня поширювали рекламу офіційного сайту кандидата в народні депутати України в окрузі №221 Володимира Петрова, сторінка з ознаками чорного піару проти кандидата в народні депутати по округу №96 Ярослава Москаленка. Поширювалася реклама-звернення одного із лідерів партії «Патріот» Михайла Чурила і політичної партії «Опозиційний блок».

Відповідно до ч. 2, 4 ст. 57 передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів. Передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється. Проблема незаконної агітації в день тиші також мала місце й на попередніх виборах Президента 2019 року, а також на виборах до Верховної Ради 2014 року.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *