Соціологічні центри відмовилися оприлюднювати замовників рейтингів на запит ЦЕДЕМ

Соціологічні центри, які отримали запит з вимогою розкрити замовників досліджень електоральних симпатій суспільства, відмовилися оприлюднювати цю інформацію, оскільки закон не зобов’язує їх це робити. Про що заявив генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто у відповідь на запит на своїй Facebook-сторінці.

17 липня керівник Центру демократії та верховенства права Тарас Шевченко звернувся до Київського міжнародного інституту соціології, Соціологічної групи «Рейтинг», Центру Разумкова та Центру «Соціальний моніторинг» з вимогою оприлюднити замовників останніх соціологічних досліджень, «погрожуючи подати в суд у разі відмови», зазначив Паніотто.

Директор КМІС пояснив, що закон, на який посилається Тарас Шевченко, регулює діяльність виключно ЗМІ. Відповідно до цього закону, медіа зобов’язані повідомляти інформацію про замовника передвиборного дослідження (якщо це дослідження здійснено на замовлення юридичної чи приватної особи).

«Закон не ставить жодних подібних вимог до виконавця дослідження, який може не повідомляти інформацію про замовника без його згоди за умовами контракту з замовниками. Погроза судовими справами фактично є тиском на соціологічні центри з метою примусити їх порушити контрактні зобов’язання і контр-продуктивні з точки зору демократії і верховенства права», – написав Володимир Паніотто.

На його думку, якщо висловлювати подібні вимоги саме до ЗМІ, це може стимулювати публікувати результати електоральних соціологічних досліджень лише із зазначенням замовників, що, у свою чергу, може сприяти згоді замовника на публікацію інформації про себе.

Володимир Паніотто зазначив, що головною причиною занепокоєння відсутності інформації про замовника, зокрема серед спільноти журналістів і політиків, це розуміння «впливу замовника на результати». Однак запевнив, що «у соціологічної спільноти є досить впливові механізми контролю (у тому числі й фінансові) коректності соціологічних досліджень незалежно від замовника».

Зазначимо, що Центр «Соціальний моніторинг» відповів на запит Центру демократії та верховенства права щодо замовників останніх соціологічних опитувань. Замовник дослідження «Rolling. Моніторинг електоральних орієнтацій населення України» – телеканал «112 Україна».

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *