Свобода ЗМІ не була забезпечена під час парламентських виборів – міжнародні спостерігачі

Позачергові парламентські вибори в Україні відбулися із дотриманням основоположних свобод, однак були відзначені недоліки у сфері забезпечення свободи ЗМІ, а також у роботі Суспільного мовника. Про це зазначили міжнародні спостерігачі у попередній заяві, яку оприлюднили 22 липня. 

«Хоча Конституція гарантує свободу вираження поглядів, спільна аудиторія у понад 70% належить п’ятьом найбільшим приватним медіа-групам, а їхня редакційна політика та політична програма визначаються економічними інтересами власників. Водночас, відносно нещодавно створений суспільний мовник залишається хронічно недофінансованим. Безпека журналістів також становить серйозний привід для занепокоєння», – йдеться у висновку місії спостереження. 

 Місія зі спостереження – це спільна діяльність Бюро ОБСЄ з Демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ), Парламентської асамблеї ОБСЄ (ПА ОБСЄ), Парламентської асамблеї НАТО (ПА НАТО), а також Європейського парламенту (ЄП). 

Міжнародна місія зі спостереження за виборами складається з 811 спостерігачів з 45 країн, включаючи 719 експертів та довгострокових, короткострокових спостерігачів БДІПЛ, 60 парламентаря та співробітника Парламентської асамблеї ОБСЄ, 17 представників Парламентської асамблеї НАТО, а також 15 представників Європейського парламенту.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *