Верховний Суд дозволив ЦВК не реєструвати Онищенка кандидатом в депутати

21 липня Верховний Суд скасував рішення Шостого апеляційного адміністративного суду, яким Центральна виборча комісія була зобовʼязана зареєструвати Олександра Онищенка кандидатом в народні депутати. Про це повідомляє пресслужба ЦВК.

«При цьому Верховний Суд дійшов висновку, що обставини, на які посилався Онищенко О.Р., а саме – викладені в рішенні Печерського суду від 12 липня 2019 року, яким встановлено, що Онищенко О.Р. навчався за кордоном, та які були визнані Шостим апеляційним адміністративним судом нововиявленими, існували на час прийняття судового рішення, про перегляд якого просив заявник, були йому відомі, він був учасником цих подій і, окрім того, під час розгляду справи займав активну позицію щодо доведеності цих обставин у суді», – йдеться в повідомленні.

У своєму рішенні Верховний Суд встановив, що неналежна правова оцінка встановлених фактичних обставин справи привела Шостий апеляційний адміністративний суд до помилкового висновку.

Нагадаємо, Олександр Онищенко є фігурантом низки кримінальних проваджень: за версією детективів НАБУ, він із поплічниками продавав газ держпідприємства «Укргазвидобування» через «псевдобіржі», тому держава втратила понад 1,5 мільярда гривень. У 2018 році «Слідство.Інфо» опублікувало фільм-розслідування про те, як соратники Петра Порошенка нібито домовлялися про купівлю посад і голосів для ухвалення вигідних для президентської партії рішень за посередництва Онищенка.

У 2016 році він виїхав з України. 15 червня  2019-го ЦВК відмовила Онищенку у реєстрації кандидатом в нардепи, оскільки протягом останніх 5 років він не проживав в Україні. Онищенко подав до суду на рішення ЦВК, і 21 червня Шостий апеляційний адмінсуд зобов’язав ЦВК зареєструвати його кандидатом. 25 червня ЦВК повторно відмовила Онищенку. 17 липня Шостий апеляційний адміністративний суд Києва зобов’язав ЦВК його зареєструвати.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *