Журналісти виявили у кандидата кілька паспортів та відсутність громадянства України, а ЦВК скасувала його реєстрацію

Центральна виборча комісія скасувала реєстрацію кандидата в народні депутати від партії «Опозиційна платформа – За життя» Дмитра Торнера. Рішення було прийняте на підставі інформації компетентних органів про відсутність у кандидата українського громадянства, сказано в постанові ЦВК від 18 липня.

Журналісти проєкту The Newsroom заявляють, що саме їхня публікація від 19 липня та цікавість правоохоронців до особистості кандидата стали підставою для скасування реєстрації.

Журналісти виклали стислу біографію вже колишнього 44-го номера у списку партії Віктора Медведчука. Дмитро Некрасов народився у 1980 році в Кишиневі. У 2003 році був засуджений у Молдові до 11 років тюрми за розкрадання в особливо великих розмірах, шахрайство і купівлю-транспортування наркотиків. У 2004-му він втік з колонії до України, у Молдові його оголосили в розшук. У 2007 році він взяв дівоче прізвище матері, купив на нього паспорт, як стверджує The Newsroom, і став уродженцем Кіровоградської області Дмитром Мальченком. Того ж року одружився з Ольгою Грозною та взяв її прізвище, ставши Дмитром Грозним.

У 2010 році Дмитро розлучився, імітував власну смерть, внаслідок чого Молдова припинила його розшук, але у 2013-му поновила. Того ж 2013-го він виїхав з України до РФ з киянкою Ольгою Соколовською, одружився з нею і став росіянином Дмитром Соколовським.

У 2014-му подружжя виїжджає в Австрію. У 2015 році Дмитро познайомився з соратниками бізнесмена Дмитра Фірташа (як називають журналісти – «фірташами») й отримав паспорт на прізвище Торнер, також це прізвище отримала його дружина Ольга. Вона перемогла на конкурсі «Місіс Всесвіт -2016» в Австрії, потім працювала телеведучою на NewsOne, а нині – на «Інтері», який належить Фірташу.

Весь цей час Дмитро проходив по українських базах з прізвищем Грозний, зазначають автори розслідування, але в травні 2019 року він отримав новий паспорт, і остаточно став Торнером Дмітрієм Григоровичем, 1980 р.н. Однак станом на травень він мав ще один паспорт на прізвище Торнер, але там він Дмитро Георгієвич, 1982 р.н. Водночас, у ЦВК подавався з останнім паспортом від травня 2019 року.

Як з’ясували журналісти, Дмитро встиг попрацювати «талановитим економістом» в Держкомрезерві, гендиректором ДП Укрспецавтобаза, а у 2010 році був призначений радником голови пенітенціарної служби.

У постанові ЦВК вказано, що під час другої зміни прізвища (з Мальченка на Грозного) у Кіровоградській області Торнер отримав паспорт, «списаний на іншу особу».

«Таким чином, Комісію повідомлено про можливе незаконне оформлення кандидатом у народні депутати Торнером Д.Г. низки паспортних документів, що може свідчити про його незаконне перебування в громадянстві України», – йдеться в документі.

Також Державна міграціїна служба повідомила ЦВК, що Торнер не є громадянином України.

«За наявними обліками територіальних органів України… Торнер Дмітрій Григорович, 28.08.1980 р.н. з питання набуття громадянства України в установленому порядку не звертався, підстав вважати його громадянином немає», – йдеться у листі ДМС до ЦВК.

«Скасувати реєстрацію кандидата в народні депутати України Торнера Дмітрія Григоровича,  включеного до виборчого списку політичної партії “Опозиційна платформа – За життя» під №44, у загальнодержавному багатомандатному окрузі на позачергових виборах народних депутатів 21 липня 2019 року, виключившши його із зазначеного виборчого списку», – постановили у ЦВК.

Раніше ЦВК скасувала реєстрацію кандидатом у народні депутати від партії «Слуга народу» Олександра Куницького. У комісії розповіли, що до них надійшла скарга від іншого кандидата в депутати, у якій той просив скасувати реєстрацію конкурента, оскільки він припинив громадянство України.

Фото: The Newsroom

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *