Кандидати в народні депутати витратили близько 307 мільйонів на політичну телерекламу – «Чесно»

Найбільше на політичну телерекламу витратили «Радикальна партія», «Українська стратегія Гройсмана» та «Європейська солідарність». Рух «Чесно» проаналізував обсяги та вартість політичної реклами з квітня по  липень 2019 року.

Всі учасники парламентської кампанії витратили близько 307 мільйонів гривень на телерекламу на 18 загальнонаціональних каналах із 21 квітня по 7 липня. «Чесно» звертає увагу, що виборча кампанія почалася наприкінці травня, однак реклама партій та окремих політиків стартувала за кілька днів після другого туру президентських виборів. Реєстрацію більшість партій відтягнули аж до кінця червня, хоча агітацію вели і до цього.

Топ-3 партій за обсягами витрат на телерекламу очолює «Радикальна партія». Рух «Чесно» підрахував, що станом на 7 липня розміщення агітації в ефірах національних каналів мала б коштувати політсилі близько 45,5 мільйонів гривень. До цієї суми журналісти враховували вартість вітальних роликів лідера партії Олега Ляшка.

«Радикалам» несуттєво поступається «Українська стратегія Гройсмана», яка витратила 44,7 мільйони гривень на телерекламу.

Присутність Володимира Гройсмана у рекламних блоках не була обмежена лише агітацією «Української стратегії». У квітні на замовлення Кабінету Міністрів на телеканалах 47 разів показували ролики, що просували бренд «#урядГройсмана». Транслювання цієї реклами лише у квітні мала коштувати державному бюджету близько 650 тисяч гривень. Урядову соціальну рекламу під брендом «#урядГройсмана» «Чесно» фіксував і у червні.

Третє місце за витратами на телерекламу посіла «Європейська солідарність». Вартість транслювання роликів партії становить 42,9 мільйонів.

Понад 40 мільйонів гривень на телерекламу витратили в «Опозиційному блоці». Партія «Голос» вклала у політичні ролики на телебаченні 37,7 мільйонів гривень.

Із кінця квітня по 7 липня найбільше показів реклами було у «Європейської солідарності» – 2069. Реклама «Української стратегії Гройсмана» з’являлась 1835 разів. 1529 разів виходили ролики «Радикальної партії» та її лідера Олега Ляшка.

«Батьківщина», «Сила права», «Слуга народу» розпочали активну агітацію пізніше за інші політсили, наприкінці червня — на початку липня, тобто вже після реєстрації.

Лідерами за кількістю політичної реклами стали «ICTV» та «1+1». В ефірах цих мовників вийшло 2385 та 2335 роликів відповідно.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *