Понад половина замовних матеріалів в онлайн-медіа стосується однієї політичної партії – ІМІ

Партія «Опозиційна платформа – За життя» замовила понад половину «джинси» в онлайн-медіа. На другому місці за кількістю матеріалів з ознаками замовлення стосувалися чинного президента України Володимира Зеленського та його партії «Слуга народу». За результатами дослідження Інституту масової інформації.

Дослідження політичних матеріалів з ознаками замовлення провели у період з 3-го до 7 червня 2019 року в 13 інтернет-медіа. Вибірка становила понад 15 тисяч новин.

За результатами моніторингу, загальний рівень політичної «джинси» в онлайн-медіа зменшився в півтора рази,  порівняно з президентською передвиборчою кампанією (163 матеріали з ознаками замовлення протягом тижня в червні проти  249 матеріалів протягом тижня в березні), йдеться у дослідженні ІМІ.

На думку медіаекспертки ІМІ Олени Голуб, зменшення кількості джинси було тимчасовим і пов’язане з тим, що велися перемовини з редакціями щодо просування партій. Окрім того, на момент проведення моніторингу парламентська кампанія щойно стартувала, партії планували свою діяльність та формували списки.

Лише 5% матеріалів з ознаками політичного замовлення були марковані як рекламні, проте це маркування не відповідало Закону України «Про реклам» (рубрики «Актуально», «Новини компаній», «Вибори» тощо).

Лідером серед замовників немаркованої політичної агітації стала партія «Опозиційна платформа – За життя» – 57% матеріалів з ознаками замовлення, від загальної кількості замовних матеріалів.

Практично всі ці матеріали було розміщено на сайтах 112-го каналу та каналу Newsone.

На другому місці – матеріали з ознаками замовлення на користь чинного Президента України Володимира Зеленського та його партії «Слуга народу» – 11%. Найбільше компліментарних матеріалів на користь президента було розміщено на сайті «Знай.ua». На третьому місці – ВО «Батьківщина» та Юлія Тимошенко – 6%.

Під час аналізу було зафіксовано 25 матеріалів з ознаками чорного піару. По 30% таких матеріалів були спрямовані проти Петра Порошенка та проти Юрія Бойка, ще 20% – проти Володимира Зеленського.

Загалом найбільше політичних матеріалів з ознаками замовлення було зафіксовано на сайтах 112-го каналу (60), «Знай.ua» (28) та сайті телеканалу NewsOne (27).

Не було зафіксовано замовних матеріалів на сайтах «Українська правда», «Новое время» та «Ліга.net».

Дослідження проведено в межах проекту за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Моніторинг проводився в період з 3 по 7 червня 2019 року в таких ЗМІ: «Обозревател», Знай.ua, 24-й канал, «Гордон», «Українська правда», «Новое время», УНІАН, «Сегодня», ТСН, «112.ua», NewsOne,  РБК-Україна, «Ліга.net». Вибірка охоплює всі новини підряд, що вийшли на цих сайтах за вказаний період (понад 15 тисяч новин).

З методологією дослідження можна ознайомитися тут.

Фото: Або – Агенція розвитку локальних медіа

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *