Політичні партії можуть агітувати після реєстрації в ЦВК – ІМІ

Політичні партії, які висунули своїх кандидатів на участь у парламентських виборах, не можуть проводити виборчу агітацію в ефірах та розміщувати агітаційні матеріали у друкованих виданнях й засобах зовнішньої реклами до моменту реєстрації в Центральній виборчій комісії. Пояснив юрист Інституту масової інформації Алі Сафаров.

Юрист зазначив, що передвиборна агітація відповідно до першої частини статті 70 закону України «Про вибори народних депутатів України» має розпочинатись з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів в депутати. Це стосується як конкретних кандидатів-мажоритарників, так і партій, які висувають своїх кандидатів.

«Станом на ранок 10 червня відповідно до бази нормативних актів ЦВК зареєстровано декілька кандидатів за мажоритарними округами і лише одна партія як суб’єкт виборчого процесу: політична партія «Єдиний Центр» (Постанова ЦВК № 959 від 07.06.2019 р.). Інші політичні партії, навіть якщо вони провели з’їзди і визначилися зі списками своїх кандидатів, навіть якщо вони вже подали списки кандидатів і супровідні документи до ЦВК – не мають права розміщувати свою передвиборну агітацію», – зазначив Сафаров.

При цьому обмеження передвиборної агітації стосується не всіх політичних партій, а саме партій – суб’єктів виборчого процесу. За словами юриста, відповідно до частини п’ятої статті 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України» інформаційні заходи, у тому числі розміщення агітації, не вважається виборчою агітацією, яка не має статусу суб’єкта виборчого процесц.

Відповідно до пункту 3 частини першої статті 12 Закону України «Про вибори народних депутатів» суб’єктом виборчого процесу є партія, яка висунула кандидатів в народні депутати. «Тобто з моменту проведення з’їзду партії, на якому висуваються кандидати як за партійними списками, так і в мажоритарних округах – партія стає суб’єктом виборчого процесу і приймає на себе права, обов’язки та відповідальність, пов’язану з виборчим процесом», – зауважив Алі Сафаров.

Політичні партії мають провести свої з’їзди до 10 червня включно, відповідно до частини дев’ятої статті 107 Закону України «Про вибори народних депутатів України».

Нагадаємо, ІМІ відкрила «гарячу лінію» для допомоги журналістам та ЗМІ на період виборів. Лінія працюватиме щоденно в будні з 10-ї ранку до 18-ї години.

Фото: zik

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *