Хто фінансує партію «Слуга народу» – розслідування «Слідство.Інфо»

На фінансування партії «Слуга народу» у 2019 році українці інвестували 26 мільйонів гривень, ще два мільйони додала новостворена громадська організація. Про це йдеться у свіжому розслідуванні «Слідство.Інфо».

Вказується, що раніше партія «Слуга народу» називалася «Партією рішучих змін», яку заснували у квітні 2016 року. З грудня 2017 року її головою став Іван Баканов, політсила була перейменована.

Розслідувачі повідомляють, що у першому кварталі 2019 року громадяни «скинулися» на партію сумою майже 27 мільйонів гривень, ще 2 мільйони заплатила створена наприкінці 2018 року громадська організація.

Перший внесок партії «Слуга народу» у 2018 році зробив засновник адвокатського бюро «Качура Лоєрс» — 4 тисячі 600 гривень. Наприкінці 2018 року ще п’ятеро людей перерахували партії загалом майже 435 тисяч гривень. Серед них — співробітники юридичних компаній, зокрема, «Катеринчук, Моор і партнери» та «Хіллмонт Партнерс». Один із них, Сергій Нижний раніше був помічником нардепа Миколи Катеринчука. А також спонсорами стали директор «Качура Лоєрс» та землячка Зеленського Світлана Піщанська.

«Слідство.Інфо» пише, що керівник виборчого штабу «Слуги народу» Олександр Корнієнко також казав, що партія має велику підтримку звичайних людей — «фізосіб», які готовіпожертвувати невеликі суми.

У звіті «Слуги народу» за перший квартал цього року журналісти «Слідство.Інфо» нарахували 30 «фізосіб». Журналісти прослідкували одну тенденцію: ті самі люди в один день робили по 2-3 платежі, а через якийсь час повторювали перекази. Наприклад, киянин Андрій Рубашка кількома переказами заплатив партії 1,6 мільйона гривень, стільки ж «скинув» й Олег Паньків, а Катерина Кириченко з Чернігова віддала майже 1,3 мільйона гривень.

За даними видання, зареєстрована в грудні 2018 року громадська організація «Ліга Волонтерів» цьогоріч перерахувала партії 2 мільйони гривень. Керівниця організації Олена Кострійчук розповіла, що організація займається фінансовою допомогою «людям на території АТО». Але прокоментувати переказ на користь «Слуги народу» не змогла.

Журналісти повідомляють, що «Слуга народу» була спонсором виборчої кампанії Володимира Зеленського. Вона внесла грошову заставу за кандидата Зеленського до Центральної виборчої комісії — 2,5 мільйони гривень. А також сплатила 13,2 мільйона гривень у виборчий фонд кандидата на пост президента.

За перший квартал цього року партія заплатила за оренду київської нерухомості понад 570 тисяч гривень. Приміщення в Кривому Розі та Харкові обходяться партії в 36 та 92 тисяч гривень відповідно.

Фото: скріншот з трансляції

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *