Кабмін не надав інформацію про вартість спецвипуску «Урядові новини» – Юрій Чумак

У квітні 2019 року уряд видав спецвипуск «Урядові новини» накладом 3 000 000 примірників. Але не відповів на запит щодо того, скільки бюджетних коштів було витрачено на цю газету.

Про це написав у своєму блозі громадський омбудсмен із захисту виборчих прав громадянської мережі «Опора» Юрій Чумак, який вважає це підготовкою до позачергових парламентських виборів.

«Кабінет Міністрів України не надав інформацію про те, скільки бюджетних коштів витрачено на 3 мільйони примірників піар-газети «про урядові програми розвитку України», редакція газети «Урядовий кур’єр» не повідомила про кошти, витрачені на підготовку видання, а «Укрпошта» відмовила в інформації про витрати на поширення спецвипуску», – зазначив автор.

За його словами, на великодньо-першотравневі свята до поштових скриньок багатьох українців принесли кольорову газету «Урядові новини», позначену як «спецвипуск про урядові програми розвитку України». Замовником значиться Кабінет Міністрів України, наклад 3 000 000 екземплярів. Підготовка до друку – ДП «Редакція газети «Урядовий кур’єр».

На думку автора, ця газета «виглядає як піар-видання, оскільки в ній мова йде виключно про перемоги, звитяги та здобутки (підвищення зарплат і пенсій, відремонтовані дороги, реконструйовані промислові об’єкти тощо), однак ані слова – про проблеми та помилки».

З огляду на те, що засновником газети «Урядовий кур’єр» є Кабінет Міністрів України, Юрій Чумак надіслав запит до КМУ з проханням надати наступну інформацію:

  1. Чим (яким нормативним актом, наказом, іншим розпорядчим документом) передбачено випуск таких спецвипусків газети «Урядовий кур’єр»?
  2. Скільки коштів було витрачено на підготовку та друк даного спецвипуску?
  3. Скільки коштів було витрачено на поширення поштою даного спецвипуску?
  4. З яких джерел було профінансовано підготовку, друк і поширення даного спецвипуску?
  5. Скільки планується протягом 2019 року ще підготувати спецвипусків «Урядових новин»?

З відповіді Кабміну стало відомо, що «Законом України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» за бюджетною програмою «Фінансова підтримка газети «Урядовий кур’єр» Редакції передбачені бюджетні призначення у сумі 13 461, 1 тис. гривень».

А далі йдеться наступне: «Секретаріат Кабінету Міністрів не є розпорядником інформації за запитами стосовно інших державних органів України», тому мій запит надіслано до редакції газети «Урядовий кур’єр» та «Укрпошти» «для надання більш детальної інформації».

Редакція «Урядового кур’єру», в свою чергу, повідомила:

  1. Відповідно до Статуту редакції газети «Урядовий кур’єр», затвердженого постановою КМУ від 26.04.2002 р. №569, редакція забезпечує виконання рішень засновника та висвітлює офіційну точку зору керівників держави з актуальних питань, поширює офіційну інформацію з найважливіших політичних, соціальних та інших процесів, що відбуваються у державі. Основним завданням редакції є видання газети «Урядовий кур’єр», іншої друкованої продукції, у т.ч. спецвипусків.
  2. Станом на 15 травня 2019 р. кошти з Державного бюджету на друк спецвипуску редакція не отримувала.
  3. Станом на 15 травня 2019 р. кошти на поширення спецвипуску редакція не отримувала.
  4. Станом на 15 травня 2019 р. відсутнє джерело фінансування з підготовки, друку та поширення даного спецвипуску.
  5. Планування протягом 2019 року підготовки спецвипуску залежить від засновника. Станом на 15 травня 2019 р. інформація про плановану кількість спецвипусків в редакції відсутня.

Таким чином редакція не вказала, скільки коштів було витрачено на підготовку цього спецвипуску.

Акціонерне товариство «Укрпошта» повідомило, що «зазначений спецвипуск газети «Урядові новини» розповсюджувався АТ «Укрпошта» за послугою з доставки інформаційної продукції, інформаційних матеріалів за безадресною системою доставки до абонентських поштових скриньок мешканців, у межах визначених адміністративно-територіальних одиниць, згідно з умовами договору».

А от щодо п. 3 (скільки коштів було витрачено на поширення поштою даного спецвипуску) «Укрпошта», посилаючись на «конфіденційність інформації» та «комерційну таємницю», відмовила у задоволенні запиту у цій частині.

Хоча в ч. 5 ст. 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» чітко зазначено: «не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами».

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *