Порадник для журналістів та редакцій «Висвітлення виборів в Україні»

Комісія з журналістської етики розробила порадник для журналістів та редакцій «Висвітлення виборів в Україні».

Завантажити електронну версію порадника можна тут.

Співавторками порадника стали заступниця шеф-редактора «Детектор медіа», членкиня КЖЕ Світлана Остапа, виконавча директорка Українського інституту медіа та комунікації Діана Дуцик, координаторка медіамоніторингу, комунікаційниця КЖЕ Єлизавета Кузьменко та медіаюристка Віта Володовська.

«Обізнаність тих, хто обирає, їхня здатність опиратись маніпуляціям і, зрештою, доходити обґрунтованих рішень великою мірою залежить від неупередженості, чесності, точності нашої роботи. Ми маємо бути врівноваженими у нашій роботі (якщо, звісно, не проголошуємо відверто, на чиєму ми боці під час виборчих змагань). Ми маємо бути небайдужі у нашій роботі – ця небайдужість має полягати у виконанні професійних обов’язків за професійними стандартами», – написав у передмові порадника голова Комісії з журналістської етики Андрій Куликов.

У пораднику описані найпоширеніші порушення Кодексу етики українського журналіста під час висвітлення виборів Президента України, основні тенденції політичного контенту українських медіа під час президентської кампанії-2019, дотримання гендерного паритету: 10 практичних порад для журналістів та редакцій.

А також рекомендації щодо уникнення порушень вимог журналістської етики та законодавства при висвітленні виборів у ЗМІ;
щодо достовірності, повноти та об’єктивності висвітлення виборів у медіа; щодо поширення інформації про результати соціологічних опитувань; щодо недопущення необґрунтованих звинувачень у поширенні джинси чи прихованої агітації; та щодо збалансованого висвітлення виборчого процесу.

Порадник створено для журналістів та редакцій для покращення якості матеріалів під час виборчих кампаній. Його підготовлено за результатами аналізу роботи медіа під час виборів Президента України на початку 2019 року – тому він може бути надзвичайно корисним і під час парламентських
(осінь 2019 року), і під час місцевих виборів (весна 2020 року).

Порадник створено в межах підтримки всеукраїнської громадської організації «Комісія з журналістської етики» проектами Ради Європи «Зміцнення свободи медіа, доступу до інформації та посилення системи Суспільного мовлення в Україні» та «Підтримка прозорості, інклюзивності та чесності виборчої практики в Україні», що імплементуються у рамках Плану дій Ради Європи для України на 2018-2021 роки.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *