Нацрада готує зміни до інструкції про порядок проведення перевірок ліцензіатів

Національна рада з питань телебачення й радіомовлення готує зміни до інструкції про порядок проведення перевірок, аби мати змогу складати протоколи під час виборів до Верховної Ради 2019 року. Про це повідомила заступниця голови Нацради Уляна Фещук на черговому засіданні робочої групи з нагляду за дотриманням телерадіоорганізаціями виборчого законодавства при Нацраді 17 травня.

Зміни до інструкції мають розглянути на найближчому засіданні Національної ради з питань телебачення й радіомовлення 21 травня 2019 року.

«За результатами перевірки (ліцензіата – ред.) ми не зможемо накласти будь-яку санкцію, тому що це непередбачено законом. Усі наші судові практики свідчать про те, що коли Національна рада накладає санкцію, користуючись нормами інших законів, які не є для нас профільними, ліцензіати це відбивають у судах і доводять, що Нацрада перевищує свої повноваження застосовуючи санкції» зазначив член Нацради Сергій КостинськийВін додав, що Нацрада ефективно захищає свою позицію в судах, коли посилається в рішеннях саме на закон про телебачення й радіомовлення.

Сергій Костинський також запропонував формулювати пропозицію до Парламенту про зміни у виборчому законодавстві та в законі про телебачення й радіомовлення.

Заступниця голови Нацради Уляна Фещук повідомила, що ведеться робота над внесенням змін до інструкції про порядок проведення перевірок, аби регулятор мав можливість складати протоколи під час проведення парламентських виборів 2019 року.

«У понеділок 20 травня має завершитися робота над внесенням змін до інструкції. Я сподіваюся, що 21 травня відбудеться засідання Нацради і я планую запропонувати внести до порядку денного винесення на громадське обговорення змін до інструкції про порядок проведення перевірок», сказала Уляна Фещук.

Громадське обговорення має тривати місяць, після чого Нацрада зможе затвердити зміни до інструкції та передати до Міністерства юстиції України.

«Якщо ми на наступному засіданні 21 травня не зможемо розглянути це питання, ми змін до інструкції внести не зможемо», – наголосила Фещук.

У відповідь на це, заступниця голови Нацради Ольга Герасим’юк, яка є головою робочої групи Нацради з нагляду за дотриманням мовниками виборчого законодавства виразила сумніви, що Нацрада встигне розглянути ці зміни та додала, що вносити зміни до інструкції потрібно було швидше.

Медіаексперти раніше давали оцінку роботи Національної ради під час президентських виборів та зазначали, що Кодекс про адміністративні правопорушення та виборчі закони дійсно застарілі. І Нацрада мала б мати за законом пряму можливість застосовувати санкції за порушення виборчого законодавства, однак вона «обрізана в повноваженнях».

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *