Вікторія Сюмар: Ці вибори зробили медіа – треба змінювати виборче законодавство

Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар пропонує колегам змінювати виборче законодавство і врегулювати медійні аспекти виборчої кампанії, оскільки остання кампанія мала занадто медійний тренд. Про це вона сказала на засіданні Комітету свободи слова 24 квітня.

«Ми побачили, що ці вибори зробили медіа. Це були найбільш віртуальні та інформаційні медіа в історії країни. Люди, які напряму працювали з виборцями, не спрацювали. Спрацювала мильна бульбашка, в яку люди вклали свої очікування, причому абсолютно різного плану», – вважає пані Сюмар.

Вона пропонує серйозно попрацювати над змінами до виборчого законодавства (таку роботу вже розпочато). На її думку, зміни в законодавстві можуть бути не тільки щодо виборчої агітації, а в цілому щодо медійного аспекту виборчих кампаній як окремого предмету регулювання.

«Можливо, нам варто запозичити американський досвід, що будь-яка демонстрація кандидата є агітацією за кандидата. Адже ми побачили, що в цій кампанії тренд пішов занадто медійний», – сказала пані Сюмар.

«Необмежена політична реклама, яка йшла в позавиборчий період, за кошти невідомо звідки, поза виборчими фондами, – це теж недобре. Політична реклама, яка будувалася на постановочних історіях, які не давали відповіді про прямі повноваження і завдання учасників перегонів, теж не сприяє розвитку країни. Відсутність правил гри в ході виборчої кампанії призвела до того, що Україна стала значною мірою об’єктом для суттєвих насмішок з боку міжнародної преси», – додала народна депутатка.

«Говорити варто і про дебати, які стали ключовою подією другого туру і показали, що можна спитати про будь-що – ти педофіл, зоофіл чи ще якийсь філ – а не про те, що стосується долі країни. Це не зовсім повноваження президента – давати суб’єктивні оцінки чи характеристики», – вважає пані Сюмар.

Нагадаємо, віце-спікерка Верховної Ради Ірина Геращенко та народна депутатка Марія Іонова 20 березня 2019 року зареєстрували законопроект № 10168 про обов’язкові дебати кандидатів у президенти перед другим туром виборів. Він передбачає зняття з виборів кандидата, який не бере участі в дебатах.

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики рекомендував авторам законопроекту про обов’язкові теледебати кандидатів у президенти перереєструвати текст законопроекту з правками, запропонованими комітетом: проведення обов’язкових дебатів у два тури не пізніше, ніж за сім днів до повторного голосування; дебати мають стосуватися висвітлення програм кандидатів у відповідності до компетенції Президента України, яка передбачена Конституцією України.

Фото: Відеотека

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *