Порошенко та Зеленський висловилися щодо закону про мову

Чинний президент України Петро Порошенко заявив, що підпише закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», щойно документ надійде з Верховної Ради. Про це Петро Порошенко сказав у відеозвернені на своїй Facebook-сторінці 25 квітня. Також повідомлення було опубліковано на сайті президента України. Новообраний президент України Володимир Зеленський заявив, що після його вступу на посаду буде зроблений аналіз мовного закону і за його підсумками реагуватиме відповідно до своїх повноважень. Про позицію Зеленського повідомила його прес-служба, також з’явилося повідомлення на його верифікованій Facebook-сторінці.

«Робота над законом тривала кілька років. Із нього прибрали і каральні інспекції, і структури, які би могли тиснути на бізнес. Текст став гармонійним і збалансованим. Підпишу закон, щойно він надійде мені на підпис. Зауважте, що ухвалення закону ми свідомо винесли за рамки виборчої кампанії, бо насправді він не про вибори. Він про мову»,  – сказав Петро Порошенко.

Петро Порошенко також подякував російськомовним громадянам за те, що «з розумінням ставляться до необхідності підтримки української мови».  Та додав, що теж вивчив її вже у зрілому віці.

Володимир Зеленський, у свою чергу, сказав, що українська мова – єдина державна мова в Україні. Однак на його думку, однак «питання в методах, якими ми втілюємо в життя цей стратегічний курс».

«Моя принципова позиція – держава має сприяти розвитку української мови шляхом створення стимулів і позитивних прикладів, а не заборон і покарань, ускладненням бюрократичних процедур, множенням кількості чиновників замість їхнього скорочення. Закон був ухвалений без попереднього достатньо широкого обговорення із громадськістю. Після мого вступу на посаду президента буде зроблений ретельний аналіз цього закону, щоб пересвідчитися, що в ньому дотримані всі конституційні права та інтереси всіх громадян України. За підсумками аналізу реагуватиму відповідно до конституційних повноважень президента України i в інтересах громадян», – заявив Володимир Зеленський. 

Нагадаємо, 25 квітня Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект «Про функціонування української мови як державної». Закон підтримали 278 нардепів.

 

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *