Бистрицький про Національний екзит-пол: Люди вільно заповнювали анкети

Соціологи оголосили перші результати Національного екзит-полу другого туру президентських виборів 2019 року. Експерти заявили, що вибори пройшли вільно та відкрито.

Генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніото розповів, що кількість людей, які взяли участь в опитуванні збільшилася, у порівнянні з першим туром виборів.

“У нас на цей раз були деякі проблеми на 6 дільницях, нам не давали опитувати. Але ці проблеми за досить короткий час були вирішені. Відсоток людей, які відповідали цього разу був вищий, ніж у першому турі (68%), зараз 74%”, – повідомив Паніото.

Директорка Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна зазначила, що Національний екзит-пол був анонімним, та незалежним від політичних сил. Також вона повідомила, що розподіл за демографічними показниками будуть оголошені пізніше.

“Важливо, що наш екзит-пол не залежить від жодної з політичних сил. Він фінансується спільними зусиллями міжнародних донорів. У нас є наглядова рада, яка складається з відомих представників громадянського суспільства. Остаточні результати, хто і як голосував, будуть пізніше (вік, стать, освіту, коли визначилися з голосуванням). Наш екзит-пол був анонімним, це була імітація голосування. Респондент сам відмічав, як він голосував”, – сказала Бекешкіна.

Голова Наглядової Ради проекту «Національний екзит-пол 2019», представник ГО «Виборча Рада UA» Євген Бистрицький повідомив, що люди вільно заповнювали анкету, та зазначив, що вибори пройшли демократично.

“Представники Наглядової ради дивилися як проводиться екзит-пол на різних виборчих дільницях. Ми були здивовані, що спокійно, рівно без драматизму, який накручувався ЗМІ. Екзит-пол проводився згідно з правилами та нормами. Люди абсолютно вільно та відкрито заповнювали анкети, навіть деякі намагалися самі напроситися на екзит-пол. Жодного остраху, там де ми були, на дільницях люди не відчували. Це означає, що перед цим не було залякувань чи використання адміністративного ресурсу. Результати підтвердили демократичність виборчого процесу – вибори були вільні та відкриті”, – розповів Бистрицький.

Нагадаємо, 21 квітня о 20:00 після зачинення виборчих дільниць були оголошені попередні результати екзит-полів станом на 18:00За даними Національного екзит-полу, Володимир Зеленський набирає 73,2% голосів виборців, Петро Порошенко – 25,3%.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *