По поштових скриньках киян розповсюджують газети з «чорним піаром» проти Зеленського

У Києві по поштових скриньках розповсюджують листівки газетного формату під назвою «Вісник Асоціації наркологів України» з елементами «чорного піару» проти кандидата у президенти Володимира Зеленського. Зокрема, у матеріалах ідеться про ймовірну наркозалежність Зеленського, а також його зв’язки з олігархом Ігорем Коломойським.

«31 березня, у день виборів, Володимир Зеленський скоріш за все вживав наркотики. Це видно, зокрема, з його реакції на результати екзитполів, які показали всі телеканали. Тоді в Зеленського було бліде обличчя, червоні очі, нервові посмикування тіла та невиразна вимова. Тобто всі симптоми, які лікарі-наркологи описують у людини, яка щойно вживала кокаїн», – написано у квітневому випуску «Віснику Асоціації наркологів України» під назвою «Чи буде в Україні наркозалежний президент».

У листівці-газеті наведено інформацію про здачу аналізів Зеленським, цитати виконувачки обов’язків міністра охорони здоров’я Уляни Супрун щодо наркотичних речовин та екс-заступника міністра охорони здоров’я Валерія Івасюка, який зазначав, що через президента з наркозалежністю «ризик наркотизації України» буде підвищуватися. Коментарі взяті зі ЗМІ та соціальних мереж. Також подано реакцію користувачів соціальних мереж про нібито наркозалежність Зеленського, однак інформації про те, хто ці люди – немає.

У газеті немає жодних вихідних даних, тобто невідомо, хто її замовив, випускає та розповсюджує. Якщо цю інформаційну продукцію вважати газетою, то її випущено з порушенням статті 32 закону «Про друковані засоби масової інформації в Україні», яка вимагає обов’язкового зазначення в друкованих ЗМІ вихідних даних. Якщо цю інформаційну продукцію вважати агітаційним матеріалом, то його випущено з порушенням статті 59 «Про вибори президента України» про матеріали передвиборної агітації, в яких має бути зазначено замовника, відповідальних за випуск і друк, розмір накладу.

Також по поштових скриньках киян розповсюджують листівку «Зеленський – це Коломойський. А не Голобородько» (Василь Голобородько – головний герой серіалу «Слуга народу», якого грає Володимир Зеленський). У ній є агітація проти Володимира Зеленського.

«Якщо президентом України буде Володимир Зеленський, керувати країною буде не він, а його спонсор – олігарх Коломойський», – написано крупним шрифтом у листівці.

А далі йдеться про те, що «Коломойський вкрав в українців 116 мільярдів гривень», «Коломойський не приховує, що збирається знову вкрасти у людей гроші – забрати собі Приватбанк»; а також що станеться у разі перемоги Зеленського, наприклад, «курс може дійти до 50 гривень за долар», «основні товари одразу подорожчають на десятки відсотків»тощо. Однак жодних посилань на першоджерела. Звідки автори листівки взяли цю інформацію – невідомо.

Щоправда, у цій листівці є вихідні дані про замовника, тираж, відповідального за друк. А також пропозиція стати волонтером, де зазначена адреса електронної пошти громадянського руху «Відсіч».

Нагадаємо, відповідно до статті 59 закону «Про вибори Президента України», друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *