Квоти на українську мову на радіо та телебачення залишаться, але вони можуть працювати без закону – Зеленський

Квоти на українську мову на телебачення та радіо залишаться, але вони повинні бути інакше регульовані. Кандидат у президенти Володимир Зеленський розповів журналістам «РБК-Україна», що буде з квотами, якщо він стане президентом України. Інтерв’ю було опубліковано 18 квітня.

«Дивіться, я дуже добре розумію цей закон. Квоти залишаться. Питання в регулюванні цих квот. Якщо ви добре розумієте, там є хитрість, додаток з цими квотами. Взагалі: більший відсоток української мови, а далі – різні мови, тому що там треба давати можливість кожній мові. Тому що у нас реально велика кількість людей говорить російською. Не можна у них забрати російськомовне телебачення. У нас є люди, які говорять і іншими мовами. Розумієте, тут велике питання з цими квотами. Ніхто скасовувати квоти не буде, але є регулювання…», – розповів Володимир Зеленський. 

Він вважає, що при зниженні податків для телевізійних медіа на матеріали українською мовою, телевізійники перейшли б на українську мову без закону про квоти.

«Ті люди, які приймали цей закон, вони не зовсім телевізійні фахівці, м’яко кажучи. Я вам поясню, як людина, що керує великим телевізійним бізнесом, великий платник податків. Якщо б ви прийшли і сказали: дивіться, хлопці, ось перед вами два фільми. Фільм, який зроблений українською мовою – податок 10%. Фільм, який робиться російською мовою – залишаємо податок який був.

Ви вважаєте, що потрібні були б квоти? Я вам відповім дуже швидко. Через рік я як бізнесмен і всі великі телевізійні бізнесмени без закону про квоти, без цих палиць, перейшли б в основному на українську мову і все», – пояснив Зеленський. 

Також Володимир Зеленський розповів, що його команда думає над законопроектом, щоб телебачення було незалежне.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *