Проти кого з кандидатів на пост президента більше негативу в онлайн-ЗМІ? – дослідження ІМІ

Інститут масової інформації провів моніторинг онлайн-видань, аби визначити які ЗМІ пишуть про кандидатів у президенти з негативним підтекстом. 4,35% від усього масиву текстів, у яких згадувалися Володимир Зеленський та Петро Порошенко, містили негативну тональність, ознаки чорного піару чи контрагітації. Проте розподіл таких текстів за сайтами є досить показовим, як і розподіл негативу проти кандидатів: 77,7% з усіх текстів були проти Петра Порошенка і 22,3% – проти Володимира Зеленського. Пишуть експерти ІМІ у дослідженні «Хто мочить кандидатів? Негатив в онлайн-медіа».

За допомогою системи медіамоніторингу «Семантрум» було проаналізовано новинні стрічки 20 онлайн-видань за період з 1-го до 5 квітня 2019 року. До аналізу відбиралися всі інформаційні повідомлення, зокрема блоги, у яких згадувалися Володимир Зеленський та Петро Порошенко. Топ-20 сайтів були визначені за версією Інтернет-асоціації України.

До вибірки потрапило 6918 текстів, які були окремо проаналізовані експертами ІМІ на предмет позитивної, негативної чи нейтральної тональності, присутності ознак чорного піару чи контрагітації. До текстів із негативною тональністю належали всі тексти, де критика діяльності кандидата не супроводжувалася відповіддю іншої сторони, коментарями експертів з іншою точкою зору, використовувалися негативні оціночні судження щодо кандидата, маніпуляції тощо. Було виокремлено 301 текст, який мав негативну тональність, тобто 4,35% від загальної кількості. Сюди увійшли також і фейки, матеріали з ознаками чорного піару.

Найбільше новин з негативною тональністю були спрямовані проти Петра Порошенка – 77,7% (234 тексти), коли проти Володимира Зеленського – 22,3% (67 текстів). Крім кількості, характер таких новин також різнився: проти Зеленського поширювалася різноманітна аргументація, чому цей кандидат є некомпетентним, не готовим до посади Президента, подекуди є звинувачення в проросійськості чи зв’язках з олігархом Ігорем Коломойським, а проти Порошенка поширюються відверті фейки, звинувачення у фальсифікаціях чи підготовці зриву виборчого процесу взагалі, миттєвому збагаченні. Негатив проти Петра Порошенка сконцентрований на сайтах: Politeka.net (26,07% від усіх текстів з негативною тональністю, де згадується Порошенко), Znaj.ua (22,2%) та Страна.ua (18,8%). Проти Володимира Зеленського найбільше текстів з негативною тональністю зустрічалися на сайтах Gazeta.ua (16,42%) та «Обозреватель» (13,43%).

Детальніше про дослідження тут

У межах дослідження було проаналізовано новинні стрічки сайтів «Обозреватель» (obozrevatel.com), «Сегодня», 24 канал (24tv.ua), ТСН (tsn.ua), «РБК-Україна» (rbc.ua), «Знай.ua» (znaj.ua), УНІАН, «Факти» (fakty.ua), politeka.net, «Українська правда» (pravda.com.ua), strana.ua, «Цензор.нет» (censor.net.ua), «Кореспондент»korrespondent.net, «Ліга» (liga.net), 112.ua, «Гордон», «Новое время» (nv.ua), facenews.ua, gazeta.ua, Newsone (newsone.ua). Для аналізу відбиралися всі новини про кандидатів у Президенти України Володимира Зеленського та Петра Порошенка, які виходили протягом 1–5 квітня 2019 року.

Під час підготування матеріалу використовувалися дані онлайн-системи Semantrum – сервісу для аналізу медіа активності та PR-ефективності.

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID “Медійна програма в Україні”, який виконується міжнародною організацією Internews Network. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО “Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews Network.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *