Міжнародні спостерігачі назвали перший тур президентських виборів чесним та конкурентним

Вибори президента України відбулися вільно і чесно. Про це на прес-конференції 1 квітня заявив голова Канадської Місії Спостереження CANADEM, яка слідкувала за виборами, Ллойд Аксуорті. Повідомляє «Українська правда». А у Місії спостерігачів ПА ОБСЄ заявили, що перший тур виборів президента України був конкурентним і громадяни мали можливість вільного волевиявлення. Повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Вибори були проведені чесно, вільно. І вони таким чином розбудовують довіру населення до демократичних процесів. Люди знають, що їх голос буде врахований, і демократичні процеси будуть посилені. Виборче середовище було конкурентним, і явка 63% – це такий показник, якого хотіли б досягти багато розвинених демократій у світі», – сказав голова CANADEM Аксуорті.

Він додав, що «можна очікувати довіри і до наступних парламентських виборів восени».

Однак підкреслив, що були «певні занепокоєння, певні системні випадки, які слід розглянути й врахувати, щоб забезпечити поступовий еволюційний розвиток демократичної системи в Україні». Як, наприклад, необхідність полегшити участь у голосуванні для внутрішньо переміщених осіб та мешканців анексованого Криму та окупованих територій.

«З інших занепокоєнь було те, що була надмірна концентрація контролю за ЗМІ в руках олігархів і деякі інші моменти. По-перше, дуже очевидними були постійні намагання втручання ззовні через гібридну війну, розповсюдження дезінформації, зусилля з підриву виборчого процесу», – сказав голова місії.

Аксуорті додав, що місія залишиться до завершення виборчого процесу в Україні у другому турі виборів.

Спеціальний координатор ОБСЄ, почесний президент ПА ОБСЄ Ілка Канерва заявив, що перший тур президентських виборів пройшов вільно у конкурентно: «Ми можемо говорити, безумовно, що це були конкурентні вибори та була забезпечена можливість голосувати за того кандидата, якого обирав громадянин. Безумовно, все буде визначатися в другому турі».

Про цепочесний президент ПА ОБСЄ розповів у ході спільної прес-конференції представників місії міжнародних спостерігачів за виборами в Україні в складі представників Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), Парламентської асамблеї НАТО та Європейського парламенту.

Фото: Радіо Свобода 

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *