Комісія з журналістської етики оголосила інтернет-виданню «Сьогодні» дружнє попередження

Про це йдеться в рішенні КЖЕ щодо публікацій у інтернет-виданні Сьогодні» від 25 січня 2019 року.

У рамках моніторингу висвітлення у ЗМІ виборів Президента України, на розгляд КЖЕ було подано скаргу на публікацію  «Україна обирає президента: головне за 25 січня» від 25 січня 2019 року, розміщену на сайті інтернет-видання «Сьогодні». Комісія її розглянула і оголосила виданню дружнє попередження.

У публікації міститься новина із зазначенням Юлії Тимошенко як лідерки соціологічних рейтингів – «Сьогодні зареєстрували чи не більшість фаворитів президентських перегонів. У тому числі одну з нинішніх лідерів соцопитувань – Юлію Тимошенко». Однак, не вказано джерело та дата соцопитування, що може свідчити про ознаки порушення статей 6 (зазначення джерела інформації) та 11 (інформування про соцопитування). Крім цього, у публікації подано коментарі з прямою мовою лише двох кандидатів – Олександра Вілкула та Сергія Тарути, тоді як жодних коментарів інших кандидатів, які також реєструвались цього дня у ЦВК, у публікації не наведено. Це може свідчити про порушення вимог збалансованого та об’єктивного висвітлення позицій усіх кандидатів на виборах, адже вказаним кандидатам було приділено непропорційно більше уваги.

Комісія звернулась до інтернет-видання за коментарем щодо поданої скарги, але жодної відповіді не отримала.

Розглянувши публікацію, щодо якої подано скаргу, Комісія зробила висновок, що інтернет-видання «Сьогодні» у публікації «Україна обирає президента: головне за 25 січня» порушило вимоги статей 6, 9 та 10 Кодексу етики українського журналіста.

№Зважаючи на допущені порушення, Комісія оголошує інтернет-виданню «Сьогодні» дружнє попередження», – йдеться на сайті КЖЕ.

Комісія також наголосила на важливості дотримання журналістами засад достовірності, повноти і точності, об’єктивності та неупередженого подання інформації щодо кандидатів на виборах та перебігу виборчого процесу, які визначені у статті 56-5 Закону України «Про вибори Президента України». «Засоби масової інформації мають збалансовано висвітлювати коментарі всіх партій – суб’єктів виборчого процесу та кандидатів на пост Президента України щодо подій, пов’язаних із виборами. Зважаючи на це, комісія рекомендує журналістам в своїх матеріалах утримуватись від надання переваги в представленні позиції окремим кандидатам на виборах», – наголошує КЖЕ.

Довідково

Кодекс етики українського журналіста

Стаття 6. Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста. Журналісти та редактори повинні здійснювати кроки для перевірки автентичності усіх повідомлень, відео- та аудіоматеріалів, отриманих від представників загалу, фрілансерів, прес-служб та інших джерел.

Стаття 9. Факти, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного. Неприпустимим є розповсюдження інформації, що містить упередженість чи необґрунтовані звинувачення.

Стаття 10. Точки зору опонентів, в тому числі тих, хто став об’єктом журналістської критики, мають бути представлені збалансовано. Так само мають бути подані оцінки незалежних експертів.

Стаття 11. Не допускається таке вибіркове цитування соціологічних досліджень, яке призводить до викривлення змісту. Журналістські опитування громадян не повинні фабрикуватися з метою отримання наперед визначеного результату.

(Моніторинг висвітлення виборів протягом січня-квітня 2019 року виконує Коаліція громадських організацій, до якої входять «Комісія журналістської етики», «Платформа прав людини», «Український інститут медіа та комунікації» та «StopFake», за підтримки проектів Ради Європи «Підтримка прозорості, інклюзивності та чесності виборчої практики в Україні» та «Зміцнення свободи слова, доступу до інформації та посилення системи Суспільного мовлення в Україні», що імплементуються у рамках Плану дій Ради Європи для України на 2018-2021 рр.).

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *