КВУ: Поширення «чорного піару» у соціальних мережах – особливість виборчої кампанії

Активне поширення «чорного піару» проти кандидатів у президенти у соціальних мережах стало особливістю президентської виборчої кампанії 2019 року. У Facebook діють популярні групи, які поширюють замовну інформацію проти кандидатів на пост президента Анатолія Гриценка, Юлії Тимошенко, Петра Порошенка та Володимира Зеленського. Про це йдеться у звіті Комітету виборців України за результатами довгострокового спостереження за підготовкою до чергових виборів президента України (лютий 2019 рік).

КВУ проаналізував ведення виборчих кампаній кандидатів на пост президента, її програми, ведення передвиборчої агітації, а також оцінив діяльність Центральної виборчої комісії.

КВУ відзначає, що розміщення матеріалів агітації часто супроводжується порушенням правил чинного законодавства. Поширення агітаційних матеріалів без вихідних даних має місце в усіх областях України. Однак, зазначається, що у порівнянні із січнем кількість таких випадків зменшилася. Наявні матеріали вказують на присутність агітації без вихідних даних щодо Андрія Садового, Руслана Кошулинського, Анатолія Гриценка, Ольги Богомолець, Юлії Тимошенко, Петра Порошенка, Олега Ляшка, Олександра Шевченка, Олександра Вілкула, Геннадія Балашова, Сергія Капліна.

Поширеним порушенням є проведення агітації в заборонених місцях. Зокрема, в будівлях органів місцевого самоврядування та органів державної влади.

Негативом кампанії є поширення в ЗМІ «джинси» та матеріалів з ознаками «чорного піару» . Особливістю цієї кампанії стало активне поширення матеріалів «чорного піару» в соціальних мережах. У Facebook діють популярні групи, які поширюють замовну інформацію проти Анатолія Гриценка, Юлії Тимошенко, Петра Порошенка, Володимира Зеленського. Також КВУ фіксує активне поширення в ЗМІ соціологічних опитувань, що мають характер замовних.

Загалом, за оцінкою довготермінових спостерігачів КВУ найбільш активну агітаційну кампанію в областях України проводять Петро Порошенко та Юлія Тимошенко. Також практично в усіх областях активні агітаційні кампанії проводять Анатолій Гриценко, Олег Ляшко, Володимир Зеленський та Андрій Садовий.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *