«112 Україна» та NewsOne замовили проведення екзит-полу

Телеканали «112 Україна» та NewsOne оголосили про підписання угоди з Інститутом соціальних досліджень і консультацій SORA з Австрії, центром «Соціальний моніторинг» та Українським інститутом соціальних досліджень ім. О. Яременка про проведення всеукраїнського екзит-полу на виборах Президента України 31 березня 2019 року.

Про це вони оголосили на прес-конференції в агентстві «Інтерфакс-Україна» 19 березня, передає «Інтерфакс-Україна».

31 березня обидва телеканали паралельно проводитимуть телемарафони «Вибори 2019», повідомив генеральний продюсер телеканалу NewsOne Василь Голованов. Попередні результати екзит-полу телеканали оприлюднять 31 березня о 20:00. «Нам цікаво порівняти його з Національним екзит-полом, іншими екзит-полами і порівняти його з результатом, який оголосять за підсумками першого туру», – сказав генеральний продюсер телеканалу «112 Україна» Артем Марчевський.

Обидва канали, як писав «Детектор медіа», належать народному депутату від «Опозиційного блоку», соратнику Віктора Медведчука Тарасові Козаку. Віктор Медведчук є головою політради партії «За життя». «Опозиційна платформа – За життя» (об’єднання партії «За життя» і частини «Опозиційного блоку») висунула кандидатом у президенти Юрія Бойка.

Керівний партнер австрійського Інституту соціальних досліджень і консультацій SORA Гюнтер Огріс сказав, що буде розроблена методологічна концепція та обрані ті дільниці, на яких будуть проводити опитування, також буде навчання інтерв’юерів. «Ми зможемо сказати вам, наприклад, хто є другим (на виборах президента) за результатами наших екзит-полів, але сама методологія екзит-полів не є достатньо надійною для того, щоби стверджувати, що саме ця людина посяде друге місце», – зауважив пан Огріс.

Голова правління Українського інституту соціальних досліджень імені О. Яременка Ольга Балакірєва повідомила, що опитування буде проводитися на 500 виборчих дільницях, які будуть випадковим чином вибрані рівномірно по всій території України. «У нас буде вибірка, яка буде відображати реальну ситуацію як в обласних центрах, у великих і малих містах, і в сільській місцевості», – сказала вона.

За її словами, на 250 дільницях опитування буде проводитися методом особистого інтерв’ю (face-to-face), на інших 250 дільницях за таким же принципом, як саме голосування: «Тобто буде своєрідний “бюлетень”, який кидається в таку “секретну” скриньку, до якої немає доступу. Це буде повністю анонімно та конфіденційно».

Вона додала, що в опитувальниках, крім питання про те, за кого люди голосували, будуть також відображені особисті характеристики виборців: стать, вік, освіта, рід діяльності, населений пункт. За словами соціолога, це допоможе охарактеризувати профіль виборців кожного кандидата.

Виборцям, яких опитуватимуть методом особистого інтерв’ю, також ставитимуть запитання про прогнозоване голосування в другому турі виборів президента по чотирьох основних потенційних парах.

Ольга Балакірєва очікує, що статистична похибка по лідерах може складати близько 2,1%, по інших кандидатах – на рівні 1,5%.

Директор центру «Соціальний моніторинг» Дмитро Дмитрук розраховує, що опитування охопить не менше 25 тис. респондентів, що дозволить відобразити результати не лише в загальнонаціональному, але і в регіональному розрізі по семи основних макрорегіонах. Він зауважив, що це реально, якщо явка становитиме близько 55-60% і інтерв’юерам відмовлятимуть не дуже часто, як на попередніх екзит-полах, коли вдавалось опитати 70% тих, до кого зверталися.

Нагадаємо, що у 2004 році центр «Соціальний моніторинг», яким тоді керувала Ольга Балакірєва, разом із дослідницьким центром «Социс» проводили екзит-пол, який показав перемогу Віктора Януковича (42,67% голосів) над Віктором Ющенком (38,28% голосів). Ці дані суттєво відрізнялися від даних консорціуму з проведення Національного екзит-полу. Пізніше Ольга Балакірєва публічно визнала, що її центр помилився при підрахунку результатів екзит-полу.

На парламентських виборах 2014 року центр «Соціальний моніторинг» та Український інститут соціальних досліджень ім. О. Яременка проводили екзит-пол для телеканалу «Інтер».

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *