Прямий, 5 канал, «Україна» найбільше порушують норми виборчого законодавства про агітацію та висвітлення виборів – Нацрада

За даними Національної ради з питань телебачення та радіомовлення телеканали Прямий, 5 канал, «Україна» найбільше порушують норми виборчого законодавства про політичну агітацію, а також про дотримання неупередженості та збалансованості медіа при висвітленні виборів.

15 березня на черговому засіданні робочої групи з нагляду за дотриманням медіа виборчого законодавства при Нацраді розглянули результати моніторингу засобів масової інформації.

За результатами моніторингу ефіру загальнонаціональних телеканалів було зафіксовано порушення статті 64 п.10 закону «Про вибори президента України», що забороняє включення до інформаційних телерадіопрограм передвиборчих агітаційних матеріалів.

На телеканалі «Україна» у новинних програмах було зафіксовано агітаційні матеріали кандидатів на посаду президента Олександра Вілкула та Валентина Наливайченка. Загалом у період з 18 лютого до 4 березня було зафіксовано 5 фактів порушення (плюс повтори програми вночі та рано вранці).

На Прямому каналі в інформаційних програмах 12-го та 14 лютого було зафіксовано агітацію за Петра Порошенка як від гостей студії, так і від ведучих. На телеканалі «Інтер» незаконно агітував Юрій Бойко, порушення зафіксовано в ефірі 15 лютого 2019 року.

Також порушили норму про агітацію 5 канал, «112 Україна» («112 ТВ»), 24 канал, інформаційне агентство «Правда тут», радіостанція «Країна ФМ».

Окрім того, на телеканалах було зафіксовано ознаки порушення дотримання неупередженості та збалансованості ЗМІ при поширенні інформації про вибори.

На 5 каналі з 15-го до 21 лютого було зафіксовано матеріали виключно з позитивною оцінкою діяльності Петра Порошенка, що не відноситься до повноважень президента України відповідно до Конституції України. Інформація про найближчих конкурентів Петра Порошенка подавалась у негативному світлі, зокрема про Юлію Тимошенко.

Протягом тижня на 5 каналі окрім висвітлення діяльності Петра Порошенка також було зафіксовано передачі за участі кандидатів у президенти які не входять до переліку найбільш рейтингових за даними соцопитувань: Сергій Каплін, Юрій Тимошенко, Роман Безсмертний, Ігор Шевченко, Віктор Кривенко. Про найближчих конкурентів Порошенка інформація подавалась лише у негативному світлі.

На Прямому каналі з 10-го до 14 лютого зафіксовано 48 окремих сюжетів з повторами з позитивними коментарями ведучих та прямою мовою Порошенка. Жодних критичних коментарів експерти не зафіксували.

Національна рада надішле листи телеканалам із нагадуванням про необхідність дотримуватися  визначених законом норм.

Фото: Цензор.нет

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *