Найбільше про кандидатів пише ресурс Znaj.ua, найчастіше він згадує Зеленського – дослідження ІМІ

За даними дослідження Інституту масової інформації, рівень згадуваності кандидатів у президенти на новинних сайтах корелюється з їхніми рейтингами за соціологічними опитуваннями.

ІМІ проаналізував згадки про політиків на 46 сайтах, за винятком чотирьох російських ЗМІ)*. Вибірку становили новини за лютий 2019 року, українська та російська версії сайтів. Усього було проаналізовано 23 857 новин, у яких згадувався один чи декілька кандидатів одночасно.

Для аналізу були обрані вісім кандидатів у президенти, які, за різними соціологічними опитуваннями, набирають найбільшу підтримку серед українців: Юрій Бойко, Олександр Вілкул, Анатолій Гриценко, Володимир Зеленський, Олег Ляшко, Петро Порошенко, Ігор Смешко, Юлія Тимошенко.

В онлайн-медіа ІМІ зафіксував найбільше новин, де згадуються Петро Порошенко (50% від усіх новин), Юлія Тимошенко (19,13%) та Володимир Зеленський (14,04%). Далі за кількістю згадувань практично однаково йдуть Олег Ляшко (6,9%) та Анатолій Гриценко (6,8%). Потім – Юрій Бойко (5,2%), Олександр Вілкул (3,2%) і зі значним відставанням – Ігор Смешко (0,93%).

За даними ІМІ, серед усіх сайтів найбільше про політиків пише ресурс Znaj.ua. «Тільки Ігор Смешко не потрапляє до уваги цього сайту так активно, як інші кандидати. Разом з тим цей сайт більше за інші використовує маніпулятивні заголовки, публікує недостовірну інформацію (це підтверджує і попереднє дослідження ІМІ та Texty.org.ua)», – йдеться в дослідженні. Водночас найчастіше на Znaj.ua згадується Володимир Зеленський, і новини про нього мають здебільшого компліментарний характер.

Також досить активно про всіх кандидатів у президенти (які потрапили до вибірки) писала в лютому інформагенція «Інтерфакс-Україна». «Втім, на відміну від Znaj.ua, «Інтерфакс-Україна» публікує заяви всіх політичних сил, кандидатів, ставить прес-релізи, публічні виступи без видимої підтримки когось одного з кандидатів», – зауважує ІМІ.

Серед інших результатів дослідження показало, що сайт 112.ua (який, за даними журналістів, перебуває під контролем Віктора Медведчука) не так багато уваги приділяє іншим кандидатам загалом, втім на цьому ресурсі лідирує за згадками кандидат від «Опозиційної платформи – За життя» Юрій Бойко.

Найбільше про Петра Порошенка писали сайти Gordonua.com (773 тексти), Znaj.ua (673 тексти), «РБК-Україна» (650 текстів), «Сегодня.ua» (592 тексти) та «Інтерфакс-Україна» (585 текстів).

Про Юлію Тимошенко найбільше згадок на Znaj.ua (у 339 новинах), «Інтерфакс-Україна» (у 262 новинах), «Гордон» (254 новин), Gazeta.ua (219 новин), «РБК-Україна» (198 новин), «Українські новини» (197 новин).

Про Володимира Зеленського найчастіше писав сайт Znaj.ua (784 новин), Politeka (200 новин), «Інтерфакс-Україна» (161 новин), «Українські новини» (159 новин) та Gazeta.ua (153 новини).

Олега Ляшка найчастіше згадували на сайтах «Інтерфакс-Україна» (92 новини), Znaj.ua (91 новин), «Телеканал новин «24» (91 новин), «Українські новини» (83 новини), а також «ТСН.ua» (77 новин).

Найчастіше про Анатолія Гриценка писали «Інтерфакс-Україна» (186 новин), Znaj.ua (119 новин), «Українська правда» (78 новин), «Гордон» (76 новин), «Обозреватель» (73 новини).

Найчастіше про Юрія Бойка писали сайти 112.ua (98 новин), Znaj.ua (97 новин), «Інтерфакс-Україна» (93 новин), «Українські новини» (74 новин), «Слово і Діло» (68 новин).

Найчастіше про Олександра Вілкула пишуть сайти «Інтерфакс-Україна» (77 новин), «Слово і діло» (56 новин), Znaj.ua (52 новин), «Сегодня.ua» (52 новин) та «Гордон» (46 новин).

У висвітленні діяльності Ігоря Смешка в інтернет-новинах лідирує сайт «Гордон» (37 новин), адже власник сайту, Дмитро Гордон, відкрито підтримує цього кандидата в президенти.

* Сайти, на яких досліджувалися згадки про кандидатів у президенти: Obozrevatel.com, Segodnya.ua, Tsn.ua, 24tv.ua, Rbc.ua, Unian.net, Nv.ua, Ictv.ua, Strana.ua, Gordonua.com, Pravda.com.ua, Znaj.ua, 112.ua, Korrespondent.net, Apostrophe.ua, Gazeta.ua, Censor.net, Telegraf.com.ua, Newsone.ua,  Liga.net, Glavcom.ua, Zik.ua, Facenews.ua, Unn.com.ua, Politeka.net, Expres.ua, Hronika.info, Bagnet.org, Ukrinform.ua, Radiosvoboda.org, Slovoidilo.ua, Kp.ua, Focus.ua, Fakty.ua, Zahid.net, Podrobnosti.ua, Comments.ua, Vesti-ukr.com, Bykvy.com, From-ua.com, Hvylya.net, Zn.ua, Ukranews.com, Hromadske.ua, Interfax.com.ua, Enovosty.com.

Під час підготування матеріалу використовувалися дані онлайн-системи Semantrum – сервісу для аналізу медіа-активності та PR-ефективності.

Проведення дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews Network. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews Network.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *