На телеканалах «Інтер», NewsOne, та «МаксиTV» зафіксовано порушення виборчого законодавства – Нацрада

В ефірах телеканалів «Інтер», NewsOne, та «МаксиTV» зафіксовано ознаки порушення виборчого законодавства, повідомляється на офіційному сайті Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення.

8 лютого відбулося засідання робочої групи з нагляду за дотриманням медіа виборчого законодавства при Нацради. За попередні два тижні робоча група зафіксувала ознаки порушення в ефірах телеканалів «Інтер», NewsOne, та «МаксиTV».

Зокрема, з 30 січня до 3 лютого телеканал NewsOne транслював серію передач, присвячену тільки одному кандидату в президенти – Юрію Бойку, повідомляють у  Національній раді. З 30 січня до 5 лютого у передачі новин «Topnews» на телеканалі транслювали сюжети про виборчий процес в Україні, героєм яких був також Юрій Бойко. Інших кандидатів на посаду президента України у цей період в новинах не згадували.

Телеканал «Інтер» у новинному сюжеті подав передвиборну програму кандидата у президенти Юрія Бойка. «Це порушення частини 10 статті 64 закону України “Про вибори президента України”, в новинах заборонено включати агітаційні матеріали», зазначили у Нацраді.

На телеканалі «МаксиTV» кандидат у президенти Євген Мураєв розповідав про свою діяльність як кандидата ще до офіційної реєстрації у ЦВК, це вважається політичною агітацією.

Повідомляється, що Національна рада звернеться до згаданих телеканалів для отримання роз’яснень.

Моніторинговий відділ Нацради зафіксував оприлюднення телеканалом NewsOne результати соціологічних досліджень без необхідних даних, передбачених законом: про метод опитування, точного формулювання питань, замовників, статистичної похибки. Медіа-експертка Діана Дуцик зазначила, що помітила такі ж порушення на телеканалі «112 Україна».

25 січня на засіданні робочої групи при Нацраді було розглянуто перші випадки порушення виборчого законодавства у ЗМІ.

Нагадаємо, 20 грудня 2018 року Нацрада ухвалила рішення про створення робочої групи для здійснення нагляду за дотриманням телерадіоорганізаціями виборчого законодавства, яку очолює Ольга Герасим’юк. Робоча група аналізує поширювану електронними ЗМІ інформацію, пов’язану з проведенням виборчої кампанії відповідно до законів України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», «Про телебачення і радіомовлення» та «Про вибори Президента України».

Фото: nrada.gov.ua

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *