Телеканал «Вінниччина» вимагає спростування від «Опори». «Опора» заявляє про тиск на свободу слова та незалежне спостереження

ТРК «Вінниччина» на своїй сторінці у соцмережі Facebook та на сайті каналу розповсюдила відеосюжет, де йдеться про те, що телеканал зазнає необґрунтованих звинувачень від «Опори». Про це йдеться на сайті громадянської мережі «Опора».

Зокрема у відеосюжеті йдеться: «Не вперше громадська організація «Опора» поширює інформацію щодо телеканалу. Кілька днів тому «Опора» розповсюдила матеріал, в якому представники організації моніторили законність діяльності однієї політичної партії. Так, розповсюджену інформацію опорівці назвали: «Батьківщина» «піарилась» на Дні Соборності, а телеканал зробив про це сюжет з ознаками замовності».

«Зі свого боку телеканал заявляє: поширена інформація абсолютно не є правдивою, оскільки, по-перше, на момент виходу матеріалу кандидат від політичної партії не був зареєстрований, по-друге, відповідне маркування в ефірі було, як того вимагає Закон «Про рекламу», по-третє, моніторинг Громадської організації «Опора» є непрофесійним, оскільки проводився в соціальних мережах, які не регулюються чинним законодавством. Телеканал «Вінниччина» офіційно звертається до представників «Опори» для спростування неправдивої інформації», – зазначається у розповсюдженому телеканалом відеосюжеті.

Громадянська мережа «Опора» відкидає всі звинувачення телеканалу та вважає, що вимоги про спростування можна розцінювати як тиск на свободу слова в період виборчого процесу та як намагання каналу зупинити незалежне спостереження та моніторинг у регіоні.

«Опора» нагадала, що 27 січня 2019 року повідомила про те, що на Вінниччині політична партія ВО «Батьківщина» використала День Соборності України як привід для дочасної агітації, а місцевий телеканал ТРК  «Вінниччина» розповів про це у відеосюжеті, який містить ознаки замовності. У відповідь телеканал звинувачує «Опору» у неправдивості інформації та вимагає спростування. Проте «Опора» відкидає звинувачення телеканалу та вбачає у діях каналу спробу тиску на свободу висловлювань під час виборів і  намагання зупинити незалежне спостереження та моніторинг у регіоні.

У публікації йдеться не про передвиборну агітацію, а про дочасну агітацію одного із потенційних кандидатів. Під дочасною агітацією розуміється агітаційна діяльність ймовірного потенційного кандидата, розміщення зовнішньої реклами, розповсюдження відповідної агітаційної продукції, проведення соціальних і благодійних заходів, поширення іміджевих матеріалів у ЗМІ, проведення зустрічей із виборцями тощо.

«Опора» наголошує, що здійснює моніторинг усіх засобів масової інформації, у тому числі їхніх інтернет-ресурсів та сторінок у соціальних мережах, на предмет дотримання стандартів висвітлення суспільно важливих тем, пов’язаних з виборами, у тому числі моніторить випадки проведення дочасної агітації всіма потенційними кандидатами на пост Президента України на всіх доступних медіа-ресурсах, у Вінницькій області зокрема.

«Опора» нагадує, що виборчий процес розпочався 31 грудня 2018 року відповідно до Постанови ЦВК від 27 грудня 2018 року №253. Після цієї вказаної дати висвітлення виборчого процесу та всіх подій і явищ, пов’язаних з виборчим процесом,  має відбуватися з дотриманням ч. 2 статті 56-5 Закону «Про вибори Президента України»: таке висвітлення має бути достовірним, повним і точним, об’єктивним та неупередженим щодо всіх подій і явищ, пов’язаних з виборчим процесом, у тому числі щодо зареєстрованих та потенційних кандидатів на пост Президента. Громадянська мережа закликає всі ЗМІ дотримуватися принципів правдивості, зваженості й неупередженості при висвітленні новин у виборчий період.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *