Робоча група розглянула перші порушення виборчого законодавства у ЗМІ

25 січня відбулося засідання робочої групи з нагляду за дотриманням медіа виборчого законодавства, яка створена при Національній раді. Були розглянуті перші випадки поширення в ЗМІ матеріалів, які містять ознаки порушення законодавства про вибори, повідомляється на офіційному сайті Національної раді України з питань телебачення і радіомовлення.

В ефірі радіостанції «Ретро ФМ» (ТОВ «ТРК «НБМ-Радіо») у Києві було зафіксовано трансляцію рекламних роликів на той момент потенційних кандидатів у президенти України Олександра Вілкула та Олега Ляшка з 7 по 21 січня. На засіданні робочої групи зазначили, що згадані аудіоматеріали були відокремленні від іншого контенту словами «політична реклама». Оскільки станом на 21 січня Вілкул та Ляшко не були зареєстровані ЦВК кандидатами на посаду президента країни, трансляція «політичної реклами» згідно із законом України «Про вибори президента України» є порушенням.

ЦВК зареєструвала Олега Ляшка та Олександра Вілкула 25 січня 2019 року.

Інший випадок порушення стосувався оприлюднення в ефірі телеканалу «1+1» (ТОВ «ТРК «Студія 1+1») результатів соціологічного опитування. Однак не було вказано замовників, охопленої території дослідження, спосіб формування вибірки, методу опитування та формулювання запитань як вимагається виборчим законодавством.

Опитування проводилося ще до початку виборчого процесу: 18-22 грудня, але було оприлюднено після офіційної дати старту виборчих перегонів 31 грудня. Оскільки воно стосується виборів, то має відповідати вимогам закону «Про вибори Президента України».

Національна рада розв’язує питання щодо обох випадків правопорушення, а результати повідомить Центральній виборчій комісії.

Згодом буде проаналізовано, які телерадіокомпанії розмістили у пресі розцінки на політичну агітацію, як того вимагає закон. Відділ моніторингу регуляторного органу і представники в областях відстежать обсяги поширюваної мовниками реклами. Недотримання обсягів реклами в ефірі телеканалів і радіостанцій є тим порушенням, за яке Національна рада безпосередньо може застосовувати санкції.

Фото: nrada.gov.ua

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *