Парламент так і не розглянув постанову про мораторій на перевірки ЗМІ у передвиборний період

18 січня 2019 року завершилася 9-та сесія VIII скликання парламенту. 10-та сесія розпочнеться 5 лютого 2019 року, відразу після зимових канікул народних депутатів.

Верховна Рада так і не розглянути проект Постанови про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період 2019 року, яка була зареєстрована 21 листопада 2018 року і підтримана профільним Комітетом з питань свободи слова та інформаційної політики. Проект постанови стояв у порядку денному 16-го і 17 січня 2019 року, але парламент його так і не розглянув.

Документом передбачається звернутися до Кабінету Міністрів України з дорученням та, окремо, до Державної фіскальної служби України і Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення – з рекомендацією запровадити мораторій на проведення перевірок засобів масової інформації контролюючими органами, оскільки такі перевірки у період виборчого процесу і ймовірні зловживання з боку осіб, які здійснюють перевірки, можуть призвести до порушення конституційних гарантій на свободу слова в Україні,  негативно вплинути на процес забезпечення об’єктивного та безперешкодного висвітлення ходу передвиборної кампанії.

У тексті проекту постанови зокрема зазначається:

«1. Кабінету Міністрів України вжити заходів щодо припинення перевірок відповідними службами органів виконавчої влади і державними установами засобів масової інформації на період проведення передвиборної кампанії з виборів Президента України.

  1. Рекомендувати Державній фіскальній службі України перенести проведення планових перевірок засобів масової інформації, які мали відбуватися у період передвиборної кампанії з виборів Президента України, на післявиборчий період.
  2. Рекомендувати Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення перенести проведення планових перевірок телерадіоорганізацій, які мали відбуватися у період передвиборної кампанії з виборів Президента України, на післявиборчий період.
  3. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.».

Нагадаємо, раніше парламент ухвалював постанови про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період: і перед виборами 2014-го, і 2010-го і попередніми парламентськими та президентськими кампаніями.

5 грудня 2018 року Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики рекомендував парламенту прийняти за основу та в цілому постанову «Про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період 2019 року».

Фото: censor.net.ua

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *