Нацрада обговорить, які перевірки проводити у передвиборний період – Уляна Фещук

Оскільки парламент так і не розглянув постанову про мораторій на перевірку ЗМІ у передвиборний період, у якій Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення рекомендувалося перенести проведення планових перевірок телерадіоорганізацій, що мали відбуватися у період передвиборної кампанії з виборів Президента України, на післявиборний період, регулятор працюватиме у штатному режимі. Про це у коментарі «Детектору медіа» сказала заступниця голови Нацради Уляна Фещук.

За її словами, члени Нацради домовилися, що обговорять, які перевірки критично потрібно буде проводити, а які можна буде відкласти. «Ми точно проводитимемо перевірки, чи вийшов теле- або радіоканал в ефір через рік після отримання ліцензії. Також ті, що проводяться перед завершенням строку дії ліцензії», – сказала заступниця голови Нацради.

На думку юриста Центру демократії та верховенства права Ігоря Розкладая, регулятор має виконувати свої функції незалежно від виборів. «Історично було запроваджено мораторій як наслідок роботи Нацради Холода, яка ухвалювала рішення проти 5 каналу. Але тепер, регулятор має реагувати на грубі порушення теле- і радіоканалами, наприклад, маніпуляції з метою впливу на громадян та їх вибір. Нацрада має виконувати свої обов’язки регулятора. Щодо решти органів, то у мене є більше застережень. Найпростіше тиснути на медіа через фінанси. Тому закликаю Державну фіскальну службу та інші перевіряючи органи утримувалися від таких перевірок. А якщо виникла гостра необхідність проведення такої перевірки, то представники цих органів повинні якісно роз’яснювати, чому це робиться, причини та підстави таких перевірок. І не проводити перевірки за надуманими прикладами», – сказав Ігор Розкладай.

Нагадаємо, Верховна Рада так і не розглянути проект Постанови про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період 2019 року, яка була зареєстрована 21 листопада 2018 року і підтримана профільним Комітетом з питань свободи слова та інформаційної політики. Проект постанови стояв у порядку денному 16-го і 17 січня 2019 року, але парламент його так і не розглянув.

Документом передбачається звернутися до Кабінету Міністрів України з дорученням та, окремо, до Державної фіскальної служби України і Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення – з рекомендацією запровадити мораторій на проведення перевірок засобів масової інформації контролюючими органами, оскільки такі перевірки у період виборчого процесу і ймовірні зловживання з боку осіб, які здійснюють перевірки, можуть призвести до порушення конституційних гарантій на свободу слова в Україні,  негативно вплинути на процес забезпечення об’єктивного та безперешкодного висвітлення ходу передвиборної кампанії.

Нагадаємо, раніше парламент ухвалював постанови про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період: і перед виборами 2014-го, і 2010-го і попередніми парламентськими та президентськими кампаніями.

5 грудня 2018 року Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики рекомендував парламенту прийняти за основу та в цілому постанову «Про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період 2019 року».

Фото: сайт Нацради

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *