Жоден з майбутніх кандидатів з доступом до ЗМІ не гребує «чорним піаром» – Наталія Лигачова

Напередодні виборів особливо вагому роль у формуванні електоральних настроїв та вподобань відіграватимуть регіональні медіа. «Ключик від настроїв суспільства – в руках регіональних медіа», – зазначила під час медіадискусії «#Informed_public: Свідомий вибір = відповідальність медіа» Наталія Лигачова, голова ГО «Детектор медіа».

«Дуже правильно, що Internews приділяє багато уваги підтримці регіональних медіа. Ключик від настроїв суспільства знаходиться не стільки в руках національних ЗМІ, скільки в регіональних медіа», – каже Наталія Лигачова.

Медіаекспертка нагадує, що ситуація в різних регіонах дуже різниться і саме регіональні ЗМІ найкраще знають контекст, болючі питання і можуть подавати інформацію максимально дотичну до інтересів цільової аудиторії. Це водночас має свої ризики, загострені децентралізацією.

«Є велика небезпека того, що через децентралізацію можуть бути не враховані настрої в різних регіонах. Крім, того, гроші, які завдяки децентралізації наповнили місцеві бюджети, дають змогу регіональній владі лобіювати в медіа свої власні політичні інтереси, які дуже часто не співпадають з інтересами державними та суспільними», – додає пані Лигачова.

Наталія Лигачова вважає, що в контексті сказаного дуже важливим є проводити розслідування щодо того, кому належать ключові медіа в регіонах, які формують і громадську думку, й електоральні настрої.

«Ми почали проводити розслідування про те, як змінюються власники медіа і як це змінює роботу медіа в регіонах. І от маємо цікаве розслідування з Олександром Курбатовим щодо Дніпра. І схожа ситуація в Харкові. Ми бачимо в Харкові владну джинсу, коли Олександр Грановський посилено піариться в Харкові, мабуть, бажаючи висуватись там на виборах. Бо немає іншого логічного пояснення того, чому він, не маючи жодного стосунку до Харкова, починає регулярно з’являтись на каналах, лояльних до Кернеса, який заявив про свою підтримку чинного президента», – каже пані Лигачова.

Паралельно з джинсою експертка говорить про масове засилля «чорного піару» на певних каналах. «Ми бачимо безпринципні маніпуляції та чорний піар, яким займають такі канали як NewsOne чи 112. І маніпуляції є на тому ж Прямому каналі, який має безпосередній стосунок до президента. Коли я бачу, як на Прямому каналі “мочать” Гриценка, Рибачука, Тимошенко, хочеться сказати «Люди, зараз війна! У ваших руках ситуація! Тож, якщо хочете, щоб вам довіряли – просто дайте збалансовану інформацію”. Ці вибори будуть дуже брудними, і немає жодного з кандидатів, які мають доступ до ЗМІ, який би погребував “чорним піаром», – констатує Наталія Лигачова.

Вирішення проблеми Наталія Лигачова вбачає у конструктивній позиції ЗМІ. «Ми маємо показувати не лише проблеми, але й те, як їх вирішувати. Люди втомились від негативу. Я раніше казала, що журналіст не має думати, як відізветься його слово. Але це був меседж для мирного часу. Зараз моя позиція – в час війни треба бути відповідальним за кожне слово. Однак кожен журналіст має сам собі давати відповідь, наскільки він готовий займатися конструктивною журналістикою, як далеко може йти у критиці влади під час війни. Це має бути виключно відповідальність кожного особисто, без вказівок “згори” або тиску з будь-якого джерела», – підсумувала пані Лигачова.

Фото: Надія Федорова

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *