IAB Hackaton шукав ідеї проектів, які допоможуть українцям на президентських виборах-2019

Метою 30-годинного Хакатону Незалежної асоціації телерадіомовників IAB Hackaton Broadcast Lab, що відбувся у Києві 4-5 серпня, був пошук ідей проектів, які допоможуть співгромадянам свідомо проголосувати на виборах.

У IAB Hackaton взяли участь програмісти, дизайнери, веб-розробники, ідейники, соціологи.

Виконавча директорка Незалежної асоціації телерадіомовників (НАМ) Катерина Мʼяснікова переконана, що верифікація інформації, яка дозволить відрізнити правду від неправди, маніпуляції від реальності тощо, є дуже важливою зараз не тільки для медіа, але загалом для суспільства.

Результатом двох днів Хакатону стала робота семи команд. Усі проекти оцінювалися журі за такими критеріями: користь, адаптивність, реалізація, унікальність, інноваційність.

Перемогу в третьому IAB Hackathon здобула команда «Антикорупціонер» зі стартапом «Знай свого чиновника», який  вирішує проблему верифікації даних  електронних декларацій чиновників.

Учасники «Антикорупціонеру» побачили пробіли у верифікації даних в державному секторі і створили сервіс, який верифікує дані з електронних декларацій політиків та державних службовців. Користувачі отримуватимуть вже проаналізовані та інтерактивні матеріали.

Команда-переможець отримала на реалізацію свого проекту п’ять тисяч доларів.

Під час Хакатону були представлені й інші цікаві та інноваційні проекти, зокрема команда Well Run створила платформу відеофіксації порушень на виборах, яка дасть змогу вирішити проблему правопорушень на дільницях та під час голосування удома. А учасники «DIBRIDGE» розробили платформу Ukrainian DNN, яка має на меті допомагати українцям виявляти, які новини, статті та матеріали є достовірними і можуть викликати довіру. За допомогою технології blockchain журналісти отримають захищений простір для публікацій, а користувачі – перевірену інформацію.

Упродовж  двох днів із командами Хакатону працювали ментори з досвідом у медіа, digital, виборчих кампаніях, прогресивних мультимедійних проектах, розробці веб- проектів. На учасників чекали чек-поінти,  інноваційні ідеї, креативні рішення тощо.

Подія стала можливою завдяки фінансовій підтримці Швеції та Агентства США з міжнародного розвитку через Інтерньюс. Інформаційні партнери – «Детектор медіа», Mediasat, Reklamaster.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *