На Хмельниччині агітатори партії «Відродження» погрожували журналістці розбити камеру

4 жовтня у смт Ярмолинці на питання кореспондентки «Точки ОПОРИ» щодо маркування агітаційних матеріалів партії «Відродження», агітатори почали перешкоджати їй знімати і погрожували розбити камеру. Про це повідомляє сайт ОПОРИ.

Журналістка підійшла до агітаційного намету партії «Відродження» і переглянувши агітаційні матеріали, виявила газети без відповідного маркування. Відтак запитала, на яких підставах чоловіки розповсюджують агітки, адже згідно з  ч. 2 ст. 56 Закону України «Про місцеві вибори» заборонено розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без  відомостей про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформації про осіб, відповідальних за випуск.

Запитання викликало агресивну реакцію: один з агітаторів почав перешкоджати кореспондентці фотографувати, погрожуючи при цьому розбити камеру.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує: відповідно до ст. 26 ЗУ «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» журналіст має право на вільне одержання, використання, поширення (публікацію) та зберігання інформації, а також може відкрито здійснювати записи, в тому числі із застосуванням будь-яких технічних засобів. За умисне перешкоджання професійній діяльності журналіста п. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України визначає покарання у вигляді штрафу до п’ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян, або арешту на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *