На Донеччині журналістів не допускають до роботи виборчих комісій

Курахівська міська виборча комісія та Мар’їнська районна територіальна виборча комісія (Донецька область) не допускають до своєї роботи журналістів. Про це повідомляє сайт ОПОРИ з посиланням на свого спостерігача.

5 жовтня обидві комісії не допустили кількох представників ЗМІ до своїх інформаційних матеріалів після того як журналісти продемонстрували свої редакційні посвідчення. За словами членів комісій, посвідчення не є достатнім доказом того, що журналіст працює у тому чи іншому ЗМІ. Члени комісії сказали, що їм має бути надане офіційне підтвердження від редакції. У комісіях додають, що ЗМІ повинні мати офіційну акредитацію, а відповіді на питання вони згодні надавати лише у письмовому вигляді.

У своїх вимогах голова Курахівської міської виборчої комісії Оксана Міхненко та Мар’їнської районної територіальної виборчої комісії Альона Степаненко апелюють до того, що Курахове є прифронтовим містом і тут мають бути застосовані підвищенні заходи безпеки. За інформацією спостерігача, голова Курахівської міської виборчої комісії при спілкуванні з журналістами була доволі коректною при поясненні причин відмови у допуску до інформаційних матеріалів, голова ж Мар’їнської районної територіальної виборчої комісії відповідала журналістам в грубій формі.

За повідомленням спостерігача, на минулому тижні члени цих комісій також з недовірою поставились до посвідчення одного з місцевих журналістів, який звернувся до них за інформацією. Члени комісії заявили, що напишуть офіційний запит в редакцію, аби впевнитись, що журналіст дійсно є представником організації, яка зазначена на посвідченні. Через тиждень представник ЗМІ так і не був допущений до роботи комісії.

За інформацією аналітиків ДОО ВГО «Комітет виборців України», подібні дії суперечать нормам Закону. Так, у пунті 4 ч. 1 ст. 11 Закону України «Про місцеві вибори» йдеться, що виборчий процес здійснюється на засадах публічності і відкритості. У частині 4 ст. 13 сказано, що представникам ЗМІ гарантується безперешкодний доступ на всі публічні заходи, пов’язані з місцевими виборами. «Виборчі комісії, органи державної влади, органи влади Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування, посадові і службові особи цих органів зобов’язані в межах своїх повноважень і компетенції надавати їм інформацію щодо ходу підготовки і проведення місцевих виборів», – йдеться у цій статті.

Окрім цього, у частині 1 ст. 49 прописано, що «виборцям забезпечується можливість доступу до різнобічної, об’єктивної та неупередженої інформації, потрібної для здійснення усвідомленого, поінформованого, вільного волевиявлення», а у частині 2 цієї ж статті – «інформація, що міститься у документах, поданих до відповідної виборчої комісії для реєстрації кандидатів (відомості про прізвище, власне ім’я (всі власні імена) та по батькові (за наявності), число, місяць, рік і місце народження, громадянство, відомості про освіту, трудову діяльність, посаду, місце роботи (заняття), громадську роботу (в тому числі на виборних посадах), партійність, склад

сім’ї, місце проживання, наявність чи відсутність судимості, суб’єкта висування кожного кандидата у депутати), є відкритою.

Окрім порушення ТВК власне виборчого законодавства, їх члени порушують Закони України, які регулюють журналістську діяльність, а також основні демократичні принципи, які прописані в Конституції України.

фото – firstsocial.info

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *