Через передвиборчу кампанію вдвічі збільшилась кількість перешкоджань журналістам — ІМІ

У вересні вдвічі зросла кількість перешкоджань журналістам — 18 випадків за місяць (у серпні – 9, у липні – 5), при чому, переважна більшість цих фактів повязана із передвиборчою кампанією. Такими є результати щомісячного моніторингу Інституту масової інформації «Барометр свободи слова».

Перешкоджали журналістам представники «Опозиційного блоку» (7 випадків), партії «Наш край» (1 випадок), Аграрної партії (1 випадок), та представники ТВК (5 випадків) майже по всій території України: на Тернопільщині, Черкащині, Запоріжжі, Луганщині, Донеччині, Хмельниччині, Волині, Рівненщині, у Києві, Миколаєві, Дніпропетровську, Кіровограді.

«Представники політичних партій та “тітушки” не допускали або вибірково допускали журналістів на партійні конференції з висунення кандидатів. А голови виборчих комісій чи члени комісій не пускали представників ЗМІ на свої засідання, у приміщення комісій, виганяли із засідань, перешкоджали в отриманні інформації під час перебування журналістів у приміщенні комісій», — розповіла експертка ІМІ Катерина Дячук.

Протягом вересня, ІМІ також зафіксував 6 нападів на журналістів із застосуванням фізичної сили, та 4 випадки погроз.

Випадки побиттів на нападів на журналістів сталися в Одесі, Києві, Чернівцях, Дніпропетровську та на Миколаївщині. Нападали та били журналістів активісти, переселенці, невідомі, водій-порушник ПДД, бійці «Айдару» та озброєна охорона.

Також, за даними ІМІ, у вересні зросла кількість випадків ненадання доступу до інформації — 9 фактів (у серпні – всього 1).

Погрожували журналістам на Херсонщині, у Києві та Миколаєві. Це робили екс-народний депутат від «Партії регіонів» Олексій Журавко, суддя та колишня помічниця народного депутата.

З повним описом випадків, що увійшли до Барометру свободи слова за останній місяць, можна ознайомитись за посиланням.

фото – times.cv.ua

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *