У Бердянську журналістів не пустили на партійну конференцію «Опозиційний блок»

21 вересня у Бердянську Запорізької області представник політичної партії «Опозиційний блок» не пустив знімальну групу телеканалу «Юг» на партійну конференцію, повідомляє ІМІ з посиланням на PRO.Berdyansk.biz.

Як пише видання, партія не повідомила про засідання ЗМІ. Збори партії проходили у дитячому таборі «Райський куточок», який, за інформацією видання, належить родині мера Бердянська Олексія Бакая.

«Мабуть, з охоронцями дитячого табору напередодні провели бесіду і розповіли, “хто свій, а хто чужий”. Так, на появу знімальної групи телеканалу “ЮГ” чоловік, який представився “головним”, відреагував негативно і почав лаятися. Коли ж йому запропонували ознайомитися із законом України і переконатися, що журналісти нічого не порушують, він послався на те, що не розуміє державної мови», – повідомляє видання.

Медіа-юрист ІМІ Роман Головенко зауважує, що закон про місцеві вибори передбачає для парторганізацій можливість обмежити роботу журналістів на відповідних зборах через так звану «акредитацію», але не взагалі заборонити їхню присутність.

«Другий абзац ч.5 ст.37 ЗУ “Про місцеві вибори” передбачає, що місцева організація партії повідомляє також засоби масової інформації про дату, час і місце проведення зборів (конференції) з метою висування кандидатів. При цьому порядок акредитації представників засобів масової інформації на таких зборах (конференції) визначає організатор заходу.

Тобто, Закон передбачає для парторганізації можливість обмежити роботу журналістів на відповідних зборах через так звану “акредитацію”, але не взагалі заборонити їхню присутність, бо Закон передбачає існування “акредитації” і допуск журналістів на певних умовах», – зазначив юрист.

Також Головенко акцентує увагу на створену у виборчому законодавстві термінологічну плутанину, і зауважує, що у свою чергу, Опозиційний блок явно не бажає бути прозорим.

«Сам термін “акредитація” використовується в даній нормі некоректно, оскільки ЗУ “Про інформацію” передбачає акредитацію при органі влади, а не на один якийсь захід. З одного боку, ймовірніше за все, у виборчому законі мається на увазі не акредитація, а певні правила допуску на захід, а з другого – Закон “Про інформацію” передбачає, що відсутність акредитації не є підставою для фізичного недопуску в приміщення.

Таким чином, у виборчому законодавстві створена термінологічна плутанина, а парторганізація Опозиційного блоку явно не бажає бути прозорою», – зауважив медіа-юрист.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *