Представники п’яти політичних сил підписали Коаліційну угоду у день першої річниці Євромайдану

У ніч на 21 листопада представники п’яти політичних сил – Блоку Петра Порошенка, Народного фрону, «Самопомочі», Радикальної партії Ляшка та «Батьківщини» – підписали проект тексту Коаліційної угоди.  Про це повідомляє УНІАН з посиланням на представників цих політсил.

«Ми парафували Коаліційну угоду. Тут є підписи п’яти політичних сил, представників, які працювали над текстом Коаліційної угоди», – сказала представниця «Самопомочі» Оксана Сироїд.

Вона також повідомила, що сьогодні, 21 листопада, о 12.30 має відбутися офіційна презентація тексту Коаліційної угоди за участі представників та лідерів парламентських політичних партій.

«Для нас було принципово, що ми парафуємо, як робоча група цю коаліційну угоду, але вважаємо за необхідне, щоб презентували для суспільства її лідери політичних сил», – сказав представник Блоку Петра Порошенка Віталій Ковальчук.

Водночас він зазначив, що Коаліційна угода буде підписана 27 листопада, в перший день роботи нового парламенту. «Маємо надію, що назавтра суспільство отримає повну презентацію цього документа, і ми безумовно його підпишемо 27 листопада, коли відкриється перше засідання Верховної Ради 8-го скликання», – сказав представник БПП.

Відповідаючи на питання щодо того, в чому були протиріччя під час роботи над документом, представник «Батьківщини» Андрій Кожем’якін зазначив, що «коаліційна угода досить велика і складна, і треба з’ясувати усі остаточні технічні нюанси і моменти». «І більше того, ми розуміли, що сьогодні День річниці Майдану і треба було у будь-якому випадку завершити і зробити це сьогодні вночі. Обов’язково. Передруковували, друкували, переписували, записували», – зазначив він.

Віталій Ковальчук підкреслив, що у роботі над Коаліційною угодою створювався «дороговказ для нашої країни на найближчі п’ять років, і три тижні, які було витрачено на узгодження коаліційної угоди – це дуже стислий термін». Водночас він зауважив, що у перемовинах були певні суперечності і дискусії, проте було закладено фундамент для подальшої продуктивної співпраці.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо того, що його політична сила останньою підписала проект тексту угоди, він сказав: «Так склалося, що ми надали можливість нашим колегам, як найбільша фракція, викласти свою думку і підтвердити її письмово, після чого ми, безумовно, підтримали всі ті напрацювання які є. Тут не треба шукати жодної інтриги».

Віталій Ковальчук також висловив сподівання, що у ВР буде створена не тільки парламентська, а й конституційна більшість, що дозволить ухвалити зміни до Конституції – зокрема щодо децентралізації та скасування депутатської недоторканості.

Крім того на запитання, для чого до парламенту під час переговорів приїздив прем’єр Арсеній Яценюк, пан Ковальчук зазначив, що «прем’єр-міністр приїздив тільки для того, щоб ми спільно погодили з усіма представниками фракцій завтрашню публічну презентацію коаліційної угоди».

Як відомо, коаліційні переговори розпочалися о 17.00 20-го листопада і завершилися майже о другій ночі п’ятниці, 21 листопада.

Сьогодні, 21 листопада, в Україні відзначається День Гідності і Свободи. Рік тому у цей день почався Євромайдан, який також називають Революцією Гідності.

Нагадаємо, в опублікованому 15 листопада на сайті партії «Блок Петра Порошенка» Робочому варіанті проекту Коаліційної угоди у розділах про реформу системи національної безпеки та оборони та про соціально-гуманітарну реформу йшлося про інформаційну безпеку та інформаційну політику.

Зокрема, проект коаліційної угоди пропонував в ІІІ кварталі 2015 року створити взаємоузгоджену державну систему інформаційної безпеки та розробити і прийняти Концепцію інформаційної безпеки. Також планувалося прийняття спеціального закону, яким буде підтримано творення і поширення українського культурного продукту – музики, кіно, книг, теле- і радіопрограм.

Проектом Коаліційної угоди також планувалося заборонити рекламу лікарських засобів, рекламу тютюнових виробів та алкогольних напоїв. Про цього виступили керівники українських ЗМІ, головні редактори та керівники телеканалів, а також індустріальні медійні організації.

«Вибори та ЗМІ»

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *