Низка партій порушили заборону агітації в день тиші і день виборів – Комітет виборців України

Як і на позачергових виборах Президента України, низка політичних партій, а також кандидати в одномандатних виборчих округах порушили заборону щодо здійснення передвиборної агітації у переддень та день голосування. Про це у своєму звіті повідомляє Комітет виборців України (КВУ).

Серед партій до порушників заборони КВУ зараховує Радикальну партію Олега Ляшка, ВО «Батьківщина» та Блок Петра Порошенка, які починаючи з п’ятниці почали розміщувати приховану зовнішню рекламу (наприклад, зображення руки з вилами на матеріалах зовнішньої політичної реклами Радикальної партії Олега Ляшка).

«До передвиборної агітації варто віднести і неодноразові звернення до громадян з боку Президента України Петра Порошенка у переддень голосування, оскільки інформація, поширена в цих зверненнях могла спонукати виборців голосувати за політичну силу, що носить ім’я глави держави, – йдеться у звіті КВУ. – Крім того, у день голосування глава держави від’їхав з робочою поїздкою в зону проведення заходів АТО, що також може бути розцінено як передвиборна агітацію на користь Блоку Петра Порошенка».

На думку КВУ, з метою уникнення неоднозначних трактувань дій глави держави, йому варто було б оприлюднити звернення до виборців в останню п’ятницю перед днем голосування та, в цілому, утриматись від дій, які можуть тлумачитись як передвиборна агітація на користь блоку його імені.

Що стосується одномандатних виборчих округів, то КВУ теж зафіксував низку порушень правил ведення агітації. Зокрема, в ніч з 25 на 26 жовтня в районі села Некрасовка (Кіровоградська область) невстановленими особами було розкидано агітаційні листівки проти кандидатів провокативного змісту. 25 жовтня в місті Каховка (Херсонська область) розповсюджувались газети з агітаційними матеріалами на користь кандидата Данила Ходорковського.

Нагадаємо, українське законодавство забороняє проведення передвиборної агітації за день до виборів (так званий «день тиші») та в день виборів.

«Вибори та ЗМІ»

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *