Жодних обмежень для журналістів щодо перебування на спецдільницях не передбачено – медіаюрист

Жодних обмежень для журналістів стосовно перебування на спецдільницях не передбачено. Про це сказала юрист Інститут розвитку регіональної преси Людмила Панкратова, коментуючи «Телекритиці» ситуацію з перешкоджанням знімальній групі 7-го каналу потрапити на виборчу дільницю військового шпиталю в Одесі.

«Спецдільниця – не передбачає режиму закритості від журналістів. Журналісти мають право заходити і знімати перебіг виборчого процесу і в шпиталях, і на об’єктах пенітенціарної служби. Закон “Про вибори народних депутатів України“ не передбачає ніяких обмежень щодо спецдільниць. Навпаки, закон встановлює публічність і відкритість виборчого процесу», – сказала Людмила Панкратова.

За її словами, відповідно до ч.4 ст. 13 Закону, ЗМІ зобов’язані об’єктивно висвітлювати хід підготовки і проведення виборів. Представникам ЗМІ гарантується безперешкодний доступ на всі публічні заходи, пов’язані з виборами, а на засідання виборчих комісій та на виборчу дільницю у день голосування. Виборчі комісії, органи виконавчої влади, посадові і службові особи цих органів зобов’язані в межах своїх повноважень надавати їм інформацію щодо підготовки і проведення виборів депутатів.

А згідно зі ст. 34 представники засобів масової інформації (не більше двох осіб від одного ЗМІ) мають право бути присутніми на дільницях і засіданнях комісій без дозволу чи запрошення. Додаткової акредитації на спецдільницю закон не передбачає.

Нагадаємо, у день виборів, 26 жовтня, в Одесі не пустили знімальну групу 7-го каналу на виборчу дільницю №511336 виборчого округу №135 Приморського району, що розміщена у приміщенні Військового шпиталю, вимагали у журналістів акредитацію Міноборони.

«Вибори та ЗМІ»

Фото news.ipcsevastopol.org

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *