Найбільше прихованої реклами було від «Сильної України», «Опозиційного блоку» та «Батьківщини» – ІМІ

Основними замовниками прихованої політичної реклами в загальноукраїнських друкованих ЗМІ стали «Сильна Україна» (27% від всіх замовних матеріалів), «Опозиційний блок» (20%) та «Батьківщина» (16%), «Свобода» (9%), «Народний фронт» (8%). Такі результати дослідження Інституту масової інформації, що проводилось в Києві та 14 регіонах країни в період передвиборчої кампанії, було оголошено на прес-конференції в Києві 23 жовтня.

Основною відмінністю парламентської передвиборчої кампанії 2014 року у медіасфері стало суттєве зменшення адміністративного ресурсу, який раніше використовувався владою для розміщення прихованої агітації в ЗМІ. Однак, у той же час, в інформаційній сфері так і не відбулося змагання програм партій та змістів – на перше місце вийшли гроші та інтереси власників.

В онлайн-виданнях найбільше приховано піарились «Батьківщина» (23% від загальної кількості прихованої політичної агітації), «Опозиційний блок» (21%), «Заступ» (14%), КПУ (11%) та «Радикальна партія Олега Ляшка» (10%).

У регіональних друкованих та інтернет–виданнях найбільше матеріалів з ознаками замовлення було розміщено на користь партій «Сильна Україна» та «Опозиційний блок» по 22%, другу сходинку розділили «Блок Петра Порошенка» та «Радикальна партія Олега Ляшка» – по 8% від загальної кількості замовних матеріалів.

Найбільш рівномірно на території України піарився «Блок Петра Порошенка», який практично однаково розміщував приховану агітацію у всіх регіонах. «Сильна Україна» спрямувала 91% прихованої агітації та Схід та Південь, «Опозиційний блок» – 82% на Схід та Південь, «Радикальна партія Олега Ляшка» – 77% всієї агітації партії було спрямовано на західні регіони.

Ще однією тенденцією є різке збільшення «чорного піару», який склав 5% від усіх проаналізованих матеріалів. Найбільше чорного піару в регіонах використовували проти «Блоку Петра Порошенка» (16 матеріалів), «Народного фронту» (14), «Радикальної партії Олега Ляшка», «Опозиційного блоку» та «Громадянської позиції» (по 5 матеріалів).

Партіями-лідерами з розміщення немаркованих рекламних матеріалів на свою користь у регіонах країни стали: «Сильна Україна» (22%), «Опозиційний блок» (22%), «Радикальна партія Олега Ляшка» (8%) та «Блок Петра Порошенка» (8%).

Найбільшу кількість корумпованих журналістських матеріалів під час моніторингу зафіксовано в Запорізькій (203), Дніпропетровській (201), та Херсонській (178) областях. ЗМІ давали зведення про виборчі поїздки політичних лідерів, «щасливі виборчі номери», «допомогу пораненим», однак бракувало інформації про програми партій та змісти, які вони несуть.

У рамках моніторингу брались до уваги матеріали рекламного або іміджевого характеру, що спрямовані на отримання політичних дивідендів, і розміщені з порушенням закону — тобто, без позначок: «реклама», «на правах реклами», «політична реклама», «політична агітація», «агітація» тощо.

Було проаналізовано 14 регіонів, в кожному з яких моніторились 4 видання (2 друковані та 2 інтернет) 56 видань загалом, а також 6 друкованих загальнонаціональних видань («Факти», «Комсомольская правда в Украине», «Сегодня», «Газета по-українські», «Корреспондент» та «Український тиждень») та 4 онлайн-виданя («Ліга», УНІАН, «Обозреватель», LB.ua).

Загальна кількість матеріалів замовного характеру, що виявили експерти в регіональній пресі, – 1581 з них 5% (80 матеріалів) чорний піар, 52% (828) матеріалів з ознаками замовлення на користь політичних партій та 43% (673) на користь кандидатів, що балотуються по мажоритарних округах.

У друкованих загальнонаціональних виданнях виявлено 197 матеріалів замовного характеру 17 (9%) з них на користь кандидатів, що балотуються по мажоритарних округах. Центральні онлайн-видання розмістили 115 матеріалів, які містили ознаки замовлення.

«Вибори та ЗМІ»

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *