«Батьківщина» найбільше «джинсувала» в друкованих виданнях, «Заступ» — в інтернеті

У вересні лідером з розміщення джинси у всеукраїнських друкованих виданнях стала партія «Батьківщина», а в інтернет-видання — партія «Заступ». Такими є результати моніторингу ЗМІ на наявність публікацій з ознаками прихованої політичної реклами, який проводить Інститут масової інформації.

У друкованих виданнях третина (29%) від усієї політичної стосувалися партії «Батьківщина», де головним спікером традиційно є Юлія Тимошенко, а головними темами було включення до виборчого списку льотчиці Надії Савченко та підтримка партією вступу до НАТО.

Партія Сергія Тігіпка замовила 26% матеріалів. Основний меседж полягав у тому, що «Сильна Україна» — єдина опозиційна сила, яка має шанси пройти до парламенту (заголовки: «Среди 6 партий, проходящих в парламент, только 1 – оппозиционная», «Сильна Україна стане конструктивною опозицією»), а також критика нинішньої влади, зокрема законів про особливий статус деяких районів Донбасу.

З твердженням Тігіпка «про одну опозиційну партію» не можуть погодитись його колишні товариші по Партії регіонів, які наразі йдуть у списках «Опозиційного блоку», що зайняв третю позицію у рейтингу джинсовиків в друкованих виданнях — 20%. Ця політична сила у своїй джинсі постійно називає себе «партією миру» (заголовки: «”Партия мира” против “партии войны”»,  «Опозиційний блок — це партія миру» тощо).

Загалом за вересень у чотирьох друкованих виданнях, які потрапляють під моніторинг («Комсомольская правда в Украине», «Факты», «Корреспондент», «Газета по-українськи», «Сегодня» і «Український тиждень») експерти ІМІ виявили 93 матеріали з ознаками політичного замовлення.

Інша ситуація в інтернет-виданнях, де джинсовиком-лідером є партія «Заступ» (31%) (заголовок: «”ЗАСТУП” удивил: в пятерку лидеров вошел сельский голова,  — аналитик», цитата: «Треть украинцев живёт в деревне, и они поддерживают “ЗАСТУП”. Поэтому мы уверены, что наберём не менее 7% голосов»), а також Батьківщина» (21%) та Комуністична партія України (17%) (основна тема — тиск з боку української влади на інакомислячих, тобто на нього).

Загалом за тиждень моніторингу (15-21 веерсня) в чотирьох інтернет-виданнях (Лига.net, Обозреватель, УНІАН і LB.ua ) експерти ІМІ виявили 45 замовних матеріали, з яких 33 мали політичне спрямування.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *