ЗМІ повинні уникати викривлення інформації та висловлювань, що розпалюють ворожнечу – рекомендації NDI

ЗМІ під час передвиборчої кампанії повинні надавати справедливе висвітлення всіх політичних партій, кандидатів та кампаній; зосереджуватися на актуальних для виборців питаннях; а також уникати висловлювань, що розпалюють ворожнечу, пошуку сенсацій та викривлення інформації. Про це йдеться в офіційній заяві передвиборчої делегації Національного демократичного інституту (NDI) в Україні, що надійшла на адресу «Телекритики».

Зокрема, делегація NDI до парламентських виборів радить також ЗМІ позначати як рекламу всі матеріали, за які було заплачено. «Необхідно підтримувати зусилля громадянського суспільства з моніторингу умов роботи ЗМІ в Криму та на окупованих територіях», – йдеться у заяві.

У довгостроковій перспективі делегація NDI радить парламенту та уряду звернути увагу на розробку та активне застосування правил, що регулюють право власності у ЗМІ. «Слід уникати конфліктів інтересів шляхом обмеження права власності медіа холдингів для державних службовців, членів парламенту та представників політичних партій», – каже делегація.

«У довшій перспективі потрібні невідкладні реформи, у таких сферах, як законодавча база виборів, здійснення передвиборчої агітації та фінансування партій, прозорість ЗМІ», – йдеться у заяві.

Висновки НДІ базуються на результатах особистих зустрічей в Києві, Дніпропетровську і Львові з кандидатами, які беруть участь у виборах, представниками партій і блоків, ЦВК, громадських організацій, народними депутатами, журналістами. Також на ґрунтуються а результатах довготермінового спостереження мережі ОПОРА.

Зокрема журналісти повідомили членам делегації, що умови для свободи слова в цілому покращились у великій частині країни за теперішнього уряду. За їх інформацією, пряма цензура зменшилася, а плюралізм редакційних поглядів повертається, крім Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей, де незалежні ЗМІ примушують мовчати.

«Спостерігачі за роботою ЗМІ повідомляють, що напади на журналістів в Криму та на окупованих територіях Донецька та Луганська залишаються серйозною проблемою. ІМІ повідомляє, що відбулося принаймні 8 випадків переслідування журналістів у серпні переважно в Криму, Донецьку та Луганську. Спостерігачі, журналісти та НУО також висловили занепокоєння щодо того, що власність більшості ЗМІ сконцентрована в руках кількох заможних осіб, багатьох з яких пов’язують з політичними партіями. Це обмежує надійність та неупередженість новин, а також впливає на можливість кандидатів донести свої повідомлення і можливість виборців зробити поінформований вибір. Вони також відмічали поширеність повідомлень ЗМІ, які позиціонуються як об’єктивні новини, але насправді проплаченою заангажованою рекламою», – йдеться у заяві.

«Вибори та ЗМІ»

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *