Нацрада під час виборчої кампанії моніторитиме ефір ТРО та повідомлятиме про порушення ЦВК – Артеменко

Нацрада моніторитиме ефір телерадіоорганізацій під час виборчої кампанії і про виявлені порушення виборчого законодавства повідомлятиме Центральну виборчу комісію. Про це сказав голова Нацради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко 15 вересня під час прес-конференції в «Укрінформі».

Артеменко нагадав основні порушення, зафіксовані попереднім складом Нацради під час парламентських виборів 2012 року. Зокрема, це 189 фактів, які мали ознаки порушення ТРО порядку мовлення, визначеного виборчим законодавством. 66 з них – це порушення порядку оприлюднення даних опитування громадської думки (маніпулювання соціологічним дослідженнями). На другому місці (48) – це відсутність ідентифікації передвиборчої агітації та політичної реклами, на третьому (44) – включення агітаційних матеріалів до інформаційних програм у випусках новин, тобто джинса, на четвертому (24 порушення) – участь представників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування в агітації. За його словами, на цих виборах ситуація повторюється, порушення типові.

«Мені як колишньому журналісту буде цікаво, яким чином будуть працювати медійники, які беруть участь у виборчій компанії як кандидати. На каналі 112 Україна тільки розпочався цікавий проект Народна прокуратура з народним депутатом від УДАРу Сергієм Капліним. Чи знімуть тепер цю програма з ефіру? Чи зміниться ведучий, якщо Каплін буде брати участь у виборах по мажоритарному округу? Ми будемо це чітко відстежувати», – зауважив Артеменко.

Моніторинги проводитимуть моніторинговий центр Нацради й її представники на місцях, сказав голова Нацради. На його думку, проблемою є те, що відповідно до діючого законодавства, Нацрада повідомляє про порушення ЦВК, і далі не має жодного впливу. Нацрада буде оприлюднювати на сайті факти порушень. Артеменко попросив, щоб громадяни зверталися паралельно зі скаргами і до Нацради, і до ЦВК. Бо ЦВК буде приймали засоби впливу не до ТРО, а до кандидатів які порушили закон за допомогою ТРО.

«Моніторинг у нас щоденний. Ми починаємо за допомогою донорів удосконалювати свій моніторинговий центр», – сказав голова Нацради.

Щодо перевірок, закон про державний бюджет обмежує коло організацій, які повинні займатися контролем, до фіскальних, пожежних санітарних. «Я вдячний за роз’яснення, яке дав Комітет свободи слова, яке є для нас основою для наших перевірок. Базовим для нас є закон Про ТБ і РМ. Якщо ви памятаєте, щоразу під час виборчих кампаній, парламент приймав постанову про заборону проведення перевірок, якою рекомендував Нацраді розглянути питання про можливість заборони перевірок. Бо Нацрада є не урядовим, а позавідомчим конституційним органом. Тому цього року ми будемо виходити з об’єктивної реальності. Будемо звертатися до ТРО щодо того, щоб вони виважено ставилися до свого слова, в разі виявлення порушень, ми будемо вживати всі заходи, які надані нам профільними законами Про Нацраду і Про ТБ і РМ», – зазначив Юрій Артеменко, додавши, що підтримує пропозицію Миколи Томенка щодватижні проводити прес-конференції.

 «Вибори та ЗМІ»

Фото www.sostav.ua

Print Friendly, PDF & Email
Коментарі
  • я думаю что он на время уйдет из программы, а потом после выборов вернется. Очень понравился проект и жду новых выпусков.

  • как я вчера и писала, он сказал в конце вчерашнего выпуска что вернется))) будем ждать…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *