ЦВК може зекономити на виборах до парламенту за рахунок видатків на оплату послуг ЗМІ – Охендовський

Голова Центральної виборчої комісії (ЦВК) Михайло Охендовський заявив, що для проведення дострокових виборів до Верховної Ради України необхідно 986 млн грн, але можна зекономити близько 140 млн грн, якщо ухвалити відповідний законопроект. Про це він заявив сьогодні на брифінгу, повідомляє «РБК-Україна».

Охендовський зазначив, що у парламенті був зареєстрований законопроект № 4531а «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення належної організації та проведення виборів народних депутатів України», автор якого керівник профільного комітету, народний депутат Давид Жванія, який передбачає суттєве скорочення видатків державного бюджету на організацію підготовки позачергових парламентських виборів, зокрема і за рахунок видатків на оплату послуг ЗМІ.

«Орієнтовні підрахунки ЦВК свідчать, що в разі прийняття цього проекту – а він фактично стосується організаційно технічних змін до чинного закону – можна буде заощадити близько 140 млн грн. У першу чергу, це стосується видатків на оплату послуг ЗМІ, видатків на фіксування передвиборної агітації за рахунок коштів держбюджету і видатків на виготовлення деякої іншої виборчої документації», – сказав голова ЦВК.

Проект пропонує не передбачати проведення передвиборної агітації у друкованих та електронних (аудіовізуальних) засобах масової інформації за рахунок коштів держбюджету України.

А саме зі ст. 71 «Загальний порядок використання засобів масової інформації» пропонується виключити п. 4 «Порядок надання ефірного часу та друкованих площ за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації відповідно до цього Закону, партіям, кандидати у депутати від яких зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидатам у депутати встановлюється Центральною виборчою комісіє.».

Розцінки ж вартості одиниці друкованої площі та одиниці ефірного часу для проведення передвиборної агітації за рахунок коштів виборчих фондів пропонується встановлювати відповідним засобом масової інформації не пізніш як на другий день після дня початку виборчого процесу, а не за сто днів до дня голосування, як це в діючому законі.

Автор пропонує також поправку до статті 72, зокрема ТРО всіх форм власності зобов’язані не пізніш як на третій день після дня початку виборчого процесу опублікувати в друкованих ЗМІ розцінки вартості однієї хвилини (секунди) ефірного часу, а не пізніш як за дев’яносто днів до дня голосування, як це є зараз.

Так само пропонується виключити зі ст. 72. «Порядок використання електронних (аудіовізуальних) засобів масової інформації» пункти 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.  А зі ст. 73 «Порядок використання друкованих засобів масової інформації» виключити перший і другий пункти.

Крім того, автор законопроекту хоче виключити п. 15 зі ст. 74 «Обмеження щодо ведення передвиборної агітації»: «Центральна виборча комісія забезпечує розміщення в загальнодержавних засобах масової інформації, передбачених цією частиною, роз’яснення щодо заборони надання виборцям, закладам, установам, організаціям, а також виборчим комісіям та їх членам товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей (непрямого підкупу). Текст роз’яснення затверджується Центральною виборчою комісією і один раз на тиждень друкується в газетах “Голос України” та “Урядовий кур’єр” на першій сторінці та транслюється на суспільно-політичних загальнонаціональних каналах Суспільного телебачення та Суспільного радіо Національної суспільної телерадіокомпанії України, починаючи за шістдесят днів до дня голосування за рахунок коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку і проведення виборів».

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко призначив позачергові парламентські вибори на 26 жовтня 2014 року.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *